KONYA merkezli Şefkat-Der, derneğe bağlı kadın sığınma evinde kalan şiddet mağduru kadınlarla görüşerek, kadına şiddetin nedenlerini araştırdı. Şiddetin nedenleri arasında 'Çayın iyi demlenmemesi', 'Kadınların cinsel ilişkiye girmek istememesi', 'Erkeğin cinsel fantezilerine sapkın taleplerine kadının itiraz etmesi' gibi nedenlerin bulunduğu belirtildi.
Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, derneğe bağlı kadın sığınma evinde 1995-2013 yılları arasında barınan şiddet mağduru kadınlarla görüşerek, kadına şiddetin nedenlerini araştırdıklarını belirtti. Yapılan görüşmelerde çıkan sonuçlardan bazılarını açıklayan Bulan, şunları söyledi:
''Kadın boşanmak isterse, 'Benden nasıl Boşanmak istersin' diyerek şiddete uğramışlardır. Boşanan kadına erkek ,'mahkeme boşadı ama ben boşamadım' diyerek. Kadın boşansa bile başka erkekle evlenmek istiyorsa, görüşüp, konuşuyorsa, eski eşinden dayak yemiş. Kadınların cinsel ilişkiye girmek istememesi. Erkeğin cinsel fantezilerine sapkın taleplerine kadının itiraz etmesi. Şiddet gördüğünde polisi araması ya da savcılığa gidip şikayet etmesi, 'Beni nasıl şikayet edersin bahanesi.' Kadının sosyal paylaşım sitelerinde eşinden ya da erkek arkadaşından izinsiz profil oluşturması, listesinde erkeklerin olması, profilinde paylaştığı bazı fotoğraflar. Erkeklerin paylaşımlarını beğenmesi ya da kendi paylaşımlarını bazı erkeklerin beğenmesi. Şiddet gören kadın erkekle konuşmuyorsa, erkeğe küsmüşse, erkeğe kızgın, kırgın sert bakıyorsa."Demek benimle konuşmazsın küsersin ha bir de sert sert bakarsın" diyerek. Erkeklerin kendi arasındaki, kim kılıbık erkek kim daha maço erkek atışmaları, kim karısını dövebilir dövemez diye iddiaya girmeleri. Çayın iyi demlenmemesi. Kadın kürtaj konusunda erkeğe itiraz ederse, erkekten izin almadan kürtaj olmasa da olsa da şiddet görüyor.''