ANTALYA'da Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın 2012 Nevruz eylemleri sonrası tutuklanan 9 kişinin avukatlarının söylediği, "İddia makamı kendi politik düşüncelerini yansıtan bir metinle müvekkilimi tutuklamaya sevk etmiştir" sözlerine karşı açtığı 60 bin TL'lik manevi tazminat davası reddedildi. Antalya 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, davanın etkili savunmaya karşı açılmış olduğunu ve Avukat Murat Erdoğan'ın "Savcı gereksiz alınganlık göstermiştir" savunmasını kabul etti.
Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, Antalya'da 2012 yılında yaşanan Nevruz eylemleri sonrasında 9 şüphelinin tutuklanması yönünde verdiği müzekkereyi eleştiren 9 avukat hakkında, 'savunma haklarını kullandıkları sırada, savunma haklarını aşarak kişilik haklarına saldırıda bulundukları' iddiasıyla şikayetçi oldu. Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş'in de bulunduğu avukatlar, 'Savcı Şanal'ın icra ettiği savcılık makamını zedeleyici ve kişilik haklarını karalayıcı beyanlarda bulunarak, telafisi imkansız manevi zararlara uğramasına neden olmakla' suçlandı.
Avukatların, Savcı Osman Şanal'ın manevi zarara uğramasına neden olarak gösterilen ve rencide olduğu belirtilen ifadeleri şikayet dilekçesinde şöyle yer aldı:
"Bu metin hukuki değildir, siyasi bir metindir. Bu metni hazırlayan cumhuriyet savcısı siyasete atılırsa saygı duyarız. Savcı kendi politik düşünceleri doğrultusunda müvekkilimin tutuklanmasını talep etmiştir. Ben bu sevk yazısını okuyunca cumhuriyet savcısının TRT veya Samanyolu TV'den talimat aldığından şüphelendim."
60 BİN TL TAZMİNAT TALEP ETTİ
Savcı Şanal'ın avukatı Mehmet Dursun, bu nedenlerle avukatlardan 60 bin TL manevi tazminat talep etti. Antalya 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dün görülen davada suçlanan avukatların avukatlarından Murat Erdoğan, mahkemenin alacağı kararın Türk yargısı açısından önemli bir karar olacağını savundu. Savcı Şanal'ın esas hakkında mütalaa verir gibi genel bir siyasi söylemle tutuklama talep ettiğini öne süren Avukat Erdoğan şöyle dedi:
"Elbette savunmayı teşkil eden meslektaşlar bu tutumu en sert şekilde eleştirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde savunma görevini yapmamış olur. Yargı unsurları, hakim ve savcı, maalesef uygulamada çok gereksiz alınganlıklar göstermektedir. Dava konusu olay da bu alınganlığın en somut örneğidir. Savcı gereksiz bir alınganlık göstermiştir."
Davalı avukat Hadi Cin ise davanın etkili bir avukatlığa tahammülsüzlük olduğunu savundu.
Tarafların son sözlerini söylemesinin ardından Antalya 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın 9 avukat hakkında açtığı 60 bin TL'lik manevi tazminat davasının reddine karar verdi. Şanal'ın 15 gün içinde kararı temyiz hakkı bulunuyor.