Serpil KIRKESER / İstanbul, () - ABD'li Sarai Sierra'yı öldürdüğü gerekçesiyle 6. kez hakim karşısına çıkan 'Laz Ziya' lakaplı Ziya Tasalı, "Kan gütme saikiyle kasten adam öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tasalı ayrıca, "cinsel saldırı" ve "hırsızlık" suçlarından da toplam 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Sanık Ziya Tasalı'nın "Cinsel saldırı" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmesine ilişkin karara, Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören muhalefet şerhi koydu ve sanığın bu suçtan beraat etmesi görüşünde olduğunu belirtti.

SAVCI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEDİ

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Ziya Tasalı ile iki tarafın avukatları katıldı. Duruşma savcısı Yavuz Pehlivan mütalaasını açıkladı ve sanık Tasalı'nın "kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "hırsızlık" ve "cinsel saldırı" suçundan da 10 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

TASALI'NIN AVUKATLARI SAVUNMA YAPTI

Mütalaanın ardından savunma yapan Ziya Tasalı'nın avukatı Merve Gürkan ise, "Müvekkilim esasen anti sosyal kişiliğe sahip olup, mağdureye yönelik tecavüz kastı bulunmamaktadır. Savunmasında da bildirdiği gibi, aldığı tinerin verdiği cesaretle onu öpmek amacıyla yaklaşmıştır. Keza, dosyada müvekkilimin olay tarihinde mağdureye yönelik tecavüzde bulunduğuna dair de hiçbir delil bulunmamaktadır. Olay yerinde bazı cisimlerde elde edildiği bildirilen menilerin, olay sırasında mağdurenin müvekkilin hayalarına vurması sonucu elde edilmiş olabileceği hususu da gözönünde bulundurulmaldır. Ayrıca başlangıçta ilk darbenin mağdure tarafından müvekkile yöneltildiği aşamalarda ısrarla ifade edilmiştir. Dolayısıyla, suçun mağdurenin haksız tahriki ile oluştuğu kabul edilmelidir. Eylemin gerçekleştiği sırada maktüle ölmemiştir. Sanık, mağdurenin bayılmasından sonra olayın verdiği korku ve heyecanla mağdureyi o şekilde bırakıp olay yerinden kaçıp gitmiştir. Yani öldürme fiilini tamamlama olanağına sahipken, olay yerini terk etmiştir. Bu durum müvekkilin öldürme kastıyla hareket etmediğini göstermektedir. Müvekkilimin mağdurenin bir kısım eşyalarını aldığı sabit olmakla birlikte, hırsızlık amacıyla hareket etmemiştir. Zira götürdüğü bir kısım eşyaları konteynere attığı anlaşılmaktadır. Buna göre karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

"MAĞDURUN VÜCUDUNDA TECAVÜZ İZLERİNİN BULUNMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR"

Ziya Tasalı'nın diğer avukatı Sinan Kamil Küçükoğlu da savcının mütalaasına katılmadığını belirterek, "Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nca düzenlenen raporda, mağdurun vücudunda tecavüz izlerinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Şüpheden sanığın yararlandırılacağı genel bir kaidedir. Müvekkil lehine olan tüm hükümlerin uygulanmak suretiyle hüküm kurulmasını talep etmekteyiz" dedi.

"BEN MAĞDUREYE KESİNLİKLE TECAVÜZ ETMİŞ DEĞİLİM"

Duruşmada söz alan sanık Ziya Tasalı ise "Ben maktüleye kesinlikle tecavüz etmiş değilim. Öldürme olayından dolayı olay yerinden korkup kaçarak gittim. Benim olay yerinden götürdüğüm mont maktüleye ait olmayıp, kendi montumdu. Esasen maktüleyi öldürme kastım da bulunmamaktaydı. Buna göre lehe olan hükümlerin uygulanmasın isterim" dedi. Son sözü sorulan Tasalı, "Eylemden dolayı pişmanım. Söyleyecek bir şey yok" diye konuştu.

"KAN GÜTME SAİKİYLE KASTEN ADAM ÖLDÜRME" SUÇUNDAN MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Verilen kısa aranın ardından davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, olay tarihinde sanık Ziya Tasalı'nın cinsel saldırıda bulunmak istediği mağdurenin kendisini engellemesi nedeniyle cinsel saldırı suçunu işleyememekten duyduğu infial ile maktülü öldürdüğünün sabit olduğunu vurguladı.



Mahkeme heyeti, "Kan gütme saikiyle kasten adam öldürmek" suçundan Ziya Tasalı'yı önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. Ancak Tasalı'nın duruşmalardaki iyi hali ve eylemden pişmanlık duymasını da gözönünde bulunduran mahkeme heyeti, cezayı müebbet hapse indirdi.

'HIRSIZLIK' VE 'CİNSEL SALDIRI' SUÇUNDAN TOPLAM 8 YIL 4 AY HAPİS CEZASI

Ziya Tasalı'ya "cinsel saldırı" suçundan 7 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, bu cezayı sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 5 yıl 10 aya düşürdü. "Kişinin ölmesinden yararlanarak hırsızlık" suçundan da Tasalı'yı 3 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, Tasalı'nın duruşmalardaki iyi halini gözönüne alarak cezanın 2 yıl 6 aya indirilmesine karar verdi.

MAHKEME BAŞKANI MUHALEFET ŞERHİ KOYDU

Öte yandan, Ziya Tasalı'ya "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmesine ilişkin karara Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören muhalefet şerhi koydu. Mahkeme Başkanı, şerhinde, "Her ne kadar olay tarihinde sanığın maktuleye yönelik cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla ve "cinsel saldırı" suçundan cezalandırılması için hakkında kamu davası açılmış ise de, sanığın maktülü kasten öldürdükten sonra, onun vücuduna organını sokmak suretiyle cinsel saldırıda bulunduğuna ilişkin her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı kanıtlar bulunmadığından, bu suçtan beraatine karar verilmesi görüşünde olduğumdan, çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" ifadelerine yer verdi.