Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL- ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA'da, BDP'nin öncülüğünde düzenlenen nevruz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Özgürlüğü için çağrı yapılan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın da katıldığı kutlamalarda konuşan BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, "Nevruz ortak değerimizdir. Kavga değil, kardeşlik, barış günümüzdür. Asker ve polis kardeşlerimin de dağdaki gerilla kardeşlerimin de nevruzu kutlu olsun" dedi.
Şanlıurfa'daki nevruz kutlamaları Paşabağı Mahallesi'ndeki miting alanında yapıldı. 3 bin 200 polisin güvenlik önlemi aldığı etkinliğe gelenler, kontrol noktalarında üst aramasından geçirilerek alana alındı. Sabah saatlerinden itibaren alana gidenler, Kürtçe şarkı ve türküler eşliğinde halay çekip, yakılan ateş üzerinden atladı. Kutlamalara; BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile BDP yöneticileri de katıldı.
Alanda ilk konuşmayı Kürtçe yapan Mardin Bağımız Milletvekili Ahmet Türk, Öcalan'ın tarihi fırsat sunduğunu ancak devletin karşılık vermediğini ileri sürerek, barış ve özgürlük için herkesin çabalaması gerektiğini ifade etti.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 30 Mart seçimlerinde Kürdistan statüsüne 'evet' diyeceklerini belirterek, "Kürtlere 'Biz dindarız, gelin Kürtlüğünüzden vazgeçin' dediler. Kimse vazgeçti mi? Kürtler ne dininden, ne kimliğinden vazgeçmeyecektir. Atamız İbrahim’in memleketinden nemrutlara ‘Hayır’ diyeceğiz. Kimse Kürtlüğünden, Araplığından Türklüğünden vazgeçmeyecek. Başbakan gelsin bu kardeşliğiniz görsün" dedi.
BAYDEMİR: ASKER, POLİS, GERİLLANIN NEVRUZU KUTLU OLSUN’
BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de konuşmasında barış vurgusu yaptı ve Nevruz'un tüm halkların ortak değeri olduğunu ifade etti. Nevruz'un kavga değil barış günü olduğunu anlatan Baydemir, "Urfa’daki asker kardeşlerimin, polis kardeşlerimin ve dağdaki gerilla kardeşlerimin de Nevruz'u kutlu olsun. Kardeşlik hukukunu, barış hukukunu Şanlıurfa’dan başlatıp, el ele barış halayları çekeceğiz" dedi.
Çözüm süreci ile bir yıldır kan akmadığını ve kimsenin gözyaşı dökmediğini ifade eden Öcalan, bunun en büyük sebebinin PKK elebaşı Öcalan olduğunu anlatarak, "Şükürler olsun ki; asker, gerilla, polis cenazesi gelmiyor, barış iklimi yaşanıyor. Bir kez daha tıkanan legal demokratik sürecin önünü açan, müzakere sürecinin önünü açan, 2013 Nevruz’unda bütün Ortadoğu halklarına, Türkiye halklarına barış manifestosunu yayınlayarak, kardeş kavgasını durduran, parmakları tetikten çektiren Sayın Öcalan’a binlerce kez selam olsun" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından etkinliğe katılan milletvekilleri ve BDP kurmayları birlikte havaya güvercin uçurdu. Kutlamalar, Suriye asıllı Kürt şarkıcı Civan Haco konseri ile sona erdi.

AL,ÖŞ,(HK/ESM) (FOTOĞRAFLI)