– ŞANLIURFA’da, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün PKK’nın kırsal kadrosuna yardım ve yataklık etmek iddiasıyla Mustazaf-Der Başkanı Mehmet Kışlar’ın yerine 8 ay boyunca avukat Emin Güneş’in telefonlarını dinlediği ileri sürüldü. Dinleme süresi sonunda suç unsuru bulunmayınca bilgilendirilen Kışlar'ın dinlenen numarasının avukatına ait olduğunu saptadı. Konudan haberdar olan Avukat kendisini dinleyen polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın terör örgütüne eleman gönderilmesine ilişkin geçen yıl açtığı soruşturma kapsamında, şimdi HÜDAPAR'den Eyyübiye İlçe Belediye Başkan adayı olan dönemin Mustazaf-Der Başkanı Mehmet Kışlar’ın cep telefonu dinlenmesine karar verildi. Savcılık kararının ardından Terörle Mücadele Şubesi polisleri, Kışlar yerine avukatının telefonunu dinlemeye aldı. İddiaya göre, telefonunun dinlendiğinden 8 ay sonra Kışlar'a savcılık tarafından dinleme yapıldığı ve suç unsuru bulunmadığına ilişkin yapılan bilgilendirme ile haberdar olan Şanlıurfa Barosu'na kayıtlı 22 yıllık Avukat Emin Güneş konuya ilişkin suç duyurusunda bulundu.
SAVCILIK BİLDİRİNCE ORTAYA ÇIKTI
Usulsüz şekilde dinlendiğini ileri sürerek beraberindeki Baro Başkanı Ali Fuat Bucak ile birlikte Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunan Avukat Emin Güneş, "Ben 22 yıldır Şanlıurfa Barosunda avukat olarak görev yapmaktayım. Şu anda HÜDAPAR Eyyübiye Belediye Başkan adayı olan Mehmet Kışlar’a Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'ndan bir evrak geldi. Gelen evrakta; ‘Sizi PKK’nın dağ kadrosuna milis göndermek suçlamasıyla telefon dinlemesine aldık. 8 ay boyunca telefonunu dinledik. Suç unsuruna rastlamadık’ ifadeleri yer alıyor. Bunun üzerine Mehmet Kışlar söz konusu evrakta yer alan telefonun kendisine değil bana ait olduğunu belirliyor. Bunun üzerine evrak bize geldi ve konudan haberdar olduk" dedi.
'BU DİNLEME KASTİ BİR EYLEMDİR'
Mehmet Kışlar’ın adı verilerek kendisinin dinlenmesinin kasti bir eylem olduğunu iddia eden avukat Güneş şunları şöyledi:
"Benim baro listesinde bu telefonum yıllardır bulunmaktadır. Terörle Mücadele Şubesi, burada kişilerin huzur ve sükunun bozma hükmünü düzenleyen; özel hayatta ve hayatın gizliliğini ihlal, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, suç uydurma suçlarını işleyerek ihlal etmişlerdir. Çünkü bu dinleme kaydında bu bir hata olsaydı, kasıt olmasaydı ben telefonumla sürekli müvekkillerimle iletişim halindeyim. Sürekli telefonda duruşma tarihleri ya da duruşmanın seyrine ilişkin konuşmalarım olmuştur. Burada avukat olduğum her halinden belidir. Buna rağmen bu dinlemeye son verilmeyerek, devam etmiştir. Telefonum 05 Nisan 2013 tarihinden, 10 Aralık 2013 tarihine kadar 8 ay boyunca sürekli uzatılarak dinlenmişim. Bu şekildeki bir hareket avukatların statüleri gereği emniyete karşı koruma zırhlarının olmadığını ortaya koyuyor.”
'SORUMLULAR HAKKINDA TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIM'
Telefon dinlenme olayını bir örgüt gibi nitelendiren Güneş, olayın yasal faaliyet olmadığını ve yapılanların hukuka aykırı olduğunu anlatarak şöyle devam etti:
"Uydurma bir ihbarla sanığın adresi olarak, bir meslektaşımızın bürosunu gösterip savcılığı ve mahkemeyi yanıltarak, hukuka aykırı bir şekilde bürolarımızı da arayabilirler. Bu nedenle suç duyurusunda bulunacağım, sorumlular hakkında tazminat davası açacağım. Bu hukuksuzluğun önüne geçilmesi artık zaruret haline gelmiştir. Bunlar bizim güvenlik birimlerimizdir. Bir sıkıntıda kendimizi bunlara sığınarak, emniyete almak istiyoruz. Bunlar böyle olursa toplumda emniyet ve adliyeye olan güven biter. Emniyet tarafından böyle bir şeye maruz kalmak insanda kalıcı travmalara sebep olmaktadır. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Mehmet Kışlar’ı çok iyi tanımak zorundadır. Mustazaf-Der başkanlığını yıllardır Şanlıurfa’da yapmaktadır. Eğer bunu bilmiyorsa o görevini ihmal ediyor demektir. Kışlar, PKK’ya milislik yapmasını gerektiren hiçbir gerekçesi yoktur çünkü kendisi Arap’tır ve olay kasıtlı şekilde yapılmıştır."
BARO: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak ise yapılanın yanlışlık değil hukuksuzluk olduğunu savunarak, "Meslektaşımızı bile bile gizlice dinlenmiştir. Bu olay bütün meslektaşlarımızın da başına gelebilir. Yapılan bu iş kanunsuzluktur. Baro olarak yapılanları kınıyoruz. Biz de bu davanın takipçisi olacağız" dedi.