Mehmet KAYMAK/ADANA, () - ADANA'da, 5 Eylül 2009'da, ayağındaki ağrı ve uyuşma şikayetiyle gittiği hastanede 'diz kapağında sıvı kaybı var' denilerek ameliyata alınıp, sonra da sağ bacağına protez takılan emekli işçi 56 yaşındaki Zübeyde Özgen, bacağında yüzde 49 güç kaybı oluşunca doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcı, Dr. Ufuk K. hakkında 'taksirle yaralama' suçundan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Merkez Seyhan İlçesi Mithatpaşa Mahallesi'nde oturan 3 çocuk annesi Zübeyde Özgen, iddiaya göre, ayağındaki ağrı ve uyuşma şikayetiyle Seyhan Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne gitti. Özgen'i muayene eden Ortopedi Uzmanı Dr. Ufuk K., hastanın diz kapağında sıvı kaybı olduğunu belirledi. Sonra da Özgen'i 5 Eylül 2009'da ameliyata aldı. Ameliyat sırasında diz kapağı kemiğinde kırık oluşan Özgen'in bacağı alçıya alındı. 3 ay sonra ikinci kez ameliyata alınan Özgen'in dizindeki ateş ve şişlik geçmeyince 15 Mayıs 2010'da yeniden ameliyat planlandı, ancak hastanın bacağına takılması gereken protez için medikal şirketleri ile anlaşma yapılmadığı gerekçesiyle gerçekleşmedi. 2 ay sonra Özgen'in bacağına protez takılabildi. Olumlu sonuç alınamayınca 6 ay sonra eski protez çıkarılarak yenisi takıldı. Yine de hasta sağlığına kavuşamadığı gibi bacağını da kısmen kullanamaz hale geldi.
YÜZDE 49 GÜÇ KAYBI
Zübeyde Özgen'e 14 Şubat 2012'de başvurduğu Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından verilen raporda, sağ dizindeki operasyon ve protez neticesinde yüzde 49 güç kaybı olduğu bildirildi. Özgen de doktor hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmayı yürüten savcı, Dr. Ufuk K. hakkında 'taksirle yaralama' suçundan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Dr. Ufuk K., 4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki savunmasında "Suçlamayı kabul etmiyorum. Müştekinin rahatsızlığı, takılan protezden değil. Proteze bağlı enfeksiyondur. Bu enfeksiyon esas olarak bir komplikasyondur. Ancak ön görülmesi mümkün değildir" dedi.
GÖZÜ DE ETKİLENDİ
Zübeyde Özgen ise şikayetinde şunları anlattı:
"Yürüyerek girdiğim hastaneden engelli olarak çıktım. Koltuk değneğine mahkum oldum. '2 gün yatarsın, 3'üncü gün ayağa kalkar yürürsün' dedi. Ama ameliyat sırasında diz kapağımdaki kemik kırılmış. Ayağım 1.5 ay alçıda kaldı. Alçıdan sonra da ayağım hareketsiz kaldı. Sonra tekrar ameliyat etti. Ancak düzelme olmadı. Protez taktılar yine olmadı. Sonraki süreçlerde bende ateş ve üşüme nöbetleri oldu. Bu süre içerisinde enfeksiyon kaptığım için tekrar dizimi açtılar. 70 gün yatarak tedavi gördüm. Enfeksiyon tedavisi bittikten sonra tekrar protez taktılar. Yürüyerek girdiğim hastaneden engelli olarak çıktım. Bu süreçte gözümde de enfeksiyon oluştu. Gözümün tedavisi için sürekli Ankara'ya gidip gelmem gerekiyor. Çoğu zaman Ankara'ya gidecek parayı bile bulmakta zorlanır olduk. Bu yaşadığım olumsuzlar benim dünyamı kararttı."
Dava, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için ertelendi.

MKA(OA/CK) (FOTOĞRAFLI)