Namık GÖZ/BURSA, () - BURSA’da, 1984 yılında işkence gördüğü iddiasıyla şikayetçi olan Şair-Yazar Yılmaz Odabaşı’nın başvurusuna Bursa Cumhuriyet Savcılığı’nca zaman aşımından 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verildi. Referandum sonrası 15’inci maddenin kaldırılmasıyla 12 Eylül’de yaşadıkları adına davacı olduklarını belirten Odabaşı, “Bu hükümetin 12 Eylül’ü yargılayacağı vaadine inananların, hem kendimize hem kamuoyuna özür borçlu olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
Şair-Yazar Yılmaz Odabaşı, 21 Eylül 2010 tarihinde Yalova Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde işkence gördüğünü ve 1984 yılında da Bursa’da bulunduğu sırada o dönem emniyet birinci şube polisleri tarafından gözaltına alındığını ve 45 gün boyunca kaldığı gözaltında kendisine işkence yapıldığını, daktilosuna el konulduğunu, daha sonra Gölcük Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’ne sevk edildiğini vurgulayarak, şikayetçi oldu.
Başvuruyu inceleyen Yalova Cumhuriyet Savcılığı dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı da, başvurunun Bursa’daki işkence iddiasıyla ilgili biri başkomiser, 7 polis hakkındaki şikayete 25 Temmuz 2013 tarihinde yetkisizlik kararı vererek, olay yeri olan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk etti.
ZAMANAŞIMINDAN TAKİPSİZLİK
Dosyayı inceleyen Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı Basın ve Memur Suçları Bürosu, davanın zaman aşımı süresinin 5237 sayılı Yasa’nın 66/1-d maddesine göre 15 yıl olarak belirlendiği ifade edilerek, şikayet konusu suçla ilgili kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.
Cumhuriyet Savcısı Halit Tunç tarafından verilen karar Odabaşı’na yazılı olarak tebliğ edilirken, 15 gün içinde Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunabileceği kaydedildi.
HÜKÜMETİN ÖZÜR BORCU VAR
Kararı değerlendiren Yılmaz Odabaşı, 12 Eylül Anayasa referandumu sonrası geçici 15’inci maddenin kaldırılmasıyla 12 Eylül'de yaşadıkları adına davacı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Benimle ilgili biri Diyarbakır, diğeri Bursa olmak üzere 12 Eylül suçları kapsamında süren davalardan ilki için, Bursa'da maruz kaldığım işkencelerle ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılğı'nın 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı bugün elime ulaştı. Kararda işkence suçu için 12 yıl hapis öngörüldüğü, fakat zaman aşımı nedeniyle 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı şahsıma tebliğ edildi. Bu kararı verilmesi, 12 Eylül'le ilgili açılan bütün davaların akıbetinin ne olacağı hakkında da net bir fikir veriyor. '15. maddenin kaldırılmasından sonra 12 Eylül'ün yargılanmasının yolu açılacak' diyen AKP'nin bu konuda da samimi olmadığı böylelikle kesinlik kazanmıştır. Bireysel başvurularımızdan oluşsa da, bir toplumsal davayla ilgili AKP'nin bizlerle adeta alay eden tavrını son derece samimiyetsiz buluyor, bu hükümetin 12 Eylül'ün yargılayacağı vaadine inananların, hem kendimize hem kamuoyuna özür borçlu olduğumuzu düşünüyorum.”

NG(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)