Teslime TOSUN/ ANTALYA, () - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ne tatile gelen 7 Alman öğrenciden 3'ünün aldıkları alkol sonrası yaşamlarını yitirmesi, 4'ünün de zehirlenmesiyle ilgili açılan davada, ölenlerden birinin 18 yaşından küçük olması nedeniyle 2 sanığın cezası 61'er yıl 8'er aydan 70'er yıla çıkarıldı.
Almanya'dan 2009 yılının Mart ayında tatile geldikleri Kemer'de kaldıkları otelde aldıkları alkol sonrası komaya giren 7 Alman öğrenciden 3'ünün ölümü, 4'ünün de zehirlenmesiyle ilgili açılan davada 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 2'si tutuklu 13 sanık hakkında 11 Kasım 2011 tarihinde karar açıkladı.
Buna göre sahte alkol üreterek olayın meydana geldiği otele sattığı iddia edilen şirket yöneticilerinden tutuklu sanıklar Cengiz Emmez ve kardeşi Halil İbrahim Emmez'e, 61'er yıl 8'er ay hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan 2 sanık 5'er yıl hapse mahkum edilirken, 9 sanık ise beraat etti.
Temyiz üzerine kararı bozan Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, ölen gençlerden Jean Pierre Folkert'in yaşının 18'den küçük olması nedeniyle, Cengiz ve Halil İbrahim Emmez'e ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verilmesini istedi. Yargıtay, tutuksuz sanıklardan 6'sı hakkındaki ceza ve beraat istemini de bozarken, 5'inin beraatını onadı.
Yargıtay'ın bozma kararı üzerine bugün görülen duruşmada 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, ölen Jean Pierre Folkerts'in yaşının 18'den küçük olduğu gerekçesiyle Cengiz ve Halil İbrahim Emmez kardeşleri ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum etti. İyi hal nedeniyle bu cezaları 25'er yıl hapse indirilen Cengiz ve Halil İbrahim Emmez, toplam 70'er yıl hapse mahkum edildi. Mahkeme ayrıca otelin satın alma müdürü Vedat Karagülmez ile yiyecek içeçek sorumlusu Taşkın Hisarlı'ya daha önce verilen 5 yıllık cezalarda artırım yapmadı. Daha önce beraat ettirilen sanıklar hakkında da aynı hükme varıldı.
Duruşma bitiminde Cengiz Emmez, “Yine adaletli karar çıkmadı. Bu ceza çok fazla. Yargılama başından beri adil değildi. Ben daha önce otele kaçak içki sattım, ama bu sefer satmadım. Yargılanması gereken kişiler otelin işletmecisi ve görevlileridir" dedi.
OLAY NASIL OLMUŞTU?
Almanya'da 1 yüksek okulda öğrenim gören 11 öğrenci, 22 Mart 2009 tarihinde tatillerini geçirmek için Antalya'nın Kemer İlçesi'nde bulunan Anatolia Otel'e geldi. Öğrencilerden 7'si 3 gün boyunca aşırı alkol alınca komaya girdi. Öğrencilerden Rafael Neca otel odasında, Jean Pierre Folkert ile Jean Lange ise özel uçakla götürüldükleri Almanya'daki hastanede yaşamını yitirdi. Olayda zehirlenen Dustin Krabbe, Hendrik Barkow, Vanessa Cwiklinski ve Vincent Feyerabend ise tedavi edildi.

TT(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)