RUSYA Federasyonu’na bağlı Soçi şehrinde düzenlenecek olan 2014 Kış Olimpiyat Oyunları, Beyoğlu’nda Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan Çerkesler tarafından protesto edildi. Eylemciler konsolosluk önüne, etrafı tel örgülerle çevrili siyah renkli temsili meşale bıraktı.
6-23 Şubat tarihleri arasında Soçi'de düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatları'nı protesto etmek isteyen yaklaşık 300 kişi, saat 13.00’da İstiklal Caddesi Odakule önünde toplandı. Ellerinde Adige, Abhazya ve çeşitli Kafkas halklarına ait bayraklar taşıyan kalabalık arasında yöresel kıyafetli genç kızlar, erkekler ve çocuklar da yer aldı. Rusça ve Türkçe ‘Soykırım kentinde olimpiyat düzenlenemez’ yazılı dövizler taşıyan grup, buradan Rusya Konsolosluğu önüne yürüdü.
MEŞALEYİ KAREOGRAFİ YAPARAK BIRAKTILAR Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan eylemciler, iki sıra olarak insan koridoru oluşturdu. Koridorda bulunanlar, 150 yıl önce yaşanan olayları temsil eden 2 Mayıs 1864 yazılı mezar taşları taşıdı. Daha sonra Çerkes kıyafetli bir kişi, soykırım ve sürgünü ifade ettiği belirtilen etrafı tel örgülerle çevrili temsili meşaleyi koridorda yavaş adımlarla yürüyerek konsolosluk önüne bıraktı. Bu sırada meşaleyi taşıyan kişinin arkasından da yöresel kıyafetli kızlı ve erkekli grup yürüdü.
MÜCADELEMİZ OLİMPİYATLARIN SON GÜNÜNE KADAR SÜRECEK Meşale bırakıldıktan sonra basın açıklamasını okuyan Billur Aktürk, Çerkes Soykırımı’nın 150. yılında düzenlenecek olan 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’na karşı yürüttükleri mücadeleyi olimpiyatların son gününe kadar sürdüreceklerini belirterek, “Putin size Soçi’nin bir barış şehri olduğunu söylediğinde şu gerçeği hatırlayın: İstisnasız tüm Kafkas halkları Rus hegemonyasına karşı mücadele etmekte, fakat sert askeri yöntemlerle sindirilmeye çalışılmaktadır. Son yirmi yılda Kafkasya’nın tamamına yayılan çatışmalarda Putin rejimi yüz binlerce Kafkasyalının ölümüne sebep olmuştur. Putin size Soçi’nin bir demokrasi şehri olduğunu söylediğinde şu gerçeği hatırlayın: Kafkasya, yargısız infazlar, faili meçhuller, gazeteci cinayetleri, insan kaçırma, işkence yönetmelerinin uygulandığı bir bölgedir. Pek çok muhalif, olimpiyatın kendisi dahi bahane edilerek çeşitli yöntemlerle sindirilmiştir. Putin size tüm olumsuzluklara rağmen olimpiyatların barış ve kardeşlik için vesile olduğunu söylendiğinde 1936 Berlin Olimpiyatlarını hatırlayın. Tarihe Nazi olimpiyatları olarak geçin Berlin Olimpiyatları'nda Hitler, ırkçı ve militarist karakterini tüm dünyadan saklamayı başarmıştı” diye konuştu.
Eylemcilerin sık sık, “Katil Rusya Kafkasya’dan defol”, “Soykırım yapanlar olimpiyat yapamaz”, “Alanlarda birleş soykırımla yüzleş” sloganları attığı eylem polisin kontrolü altında olaysız sona erdi.