Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZE’de İl Özel İdaresi ve 3 yıldır tahliye edemediği kiracısı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle inşasına başlanamayan Emniyet Müdürlüğü binasının yapımının önündeki engel kalktı. Binanın riskli yapı olması gerekçesiyle tahliyesi yönünde karar alan valiliğin bu talebine karşı işyeri sahibi Fahri Ekşioğlu’nun açtığı dava reddedildi. Çilingirin kapısını açtığı kafeterya boşaltıldı, ardından da binanın yıkımına başlandı.
Müftü Mahallesi’nde, Tekel ve İl Özel İdaresi’ne ait arazi üzerinde Emniyet Müdürlüğü yeni hizmet binası yapımı için 3 yıl önce proje hazırlandı. Arazi üzerindeki Tekel ve İl Özel İdaresi’ne ait lojman ve ek hizmet binalarının yıkımına karar verildi. Binalardaki dernek, vakıf ve işyerlerine tahliye yazıları yazıldı, ardından da Tekel binasının yıkımı yapıldı. İl Özel İdaresi hizmet binası boşaltıldı, pencere ve kapılar sökülerek yıkıma hazır hale getirildi. 2010 yılının Ocak ayında 3 yıllık sözleşme imzalayarak aynı binada tadilat yaptığı işyerinde kafeterya açan Fahri Ekşioğlu’nun sözleşmesi de 2011 yılının ortalarında tek taraflı feshedilerek tahliyesi istendi.
3 YILDIR KARŞILIKLI DAVALAR SÜRÜYOR
İl Özel İdaresi’nden kendisine yer göstermesini ve tadilat masraflarının karşılanmasını isteyen Fahri Ekşioğlu, cevap alamayınca dava açtı. Rize Sulh Hukuk Mahkemesi de 'Tedbir' kararı aldı. Bu arada arsanın devredildiği Milli Emlak Müdürlüğü de Fahri Ekşioğlu’nun 'işgalci' olduğunu öne sürerek ayrı bir tahliye davası açtı. Fahri Ekşioğlu buna karşılık dava açarak tazminat talebinde bulundu. 3 yıldır süren karşılıklı davalar nedeniyle işyeri tahliye edilemeyince binanın yıkımı gerçekleştirilemedi ve Emniyet Müdürlüğü binasının yapımına başlanamadı.
3 YILIN SONUNDA YIKIM BAŞLADI
Fahri Ekşioğlu’nun kiracı olarak bulunduğu işyeri için Rize Valiliği İl İdare Kurulu, 'Riskli yapı' olduğu gerekçesiyle tahliye kararı aldı. Ekşioğlu’nun tahliye işleminin durdurulması istemiyle açtığı dava reddedilince, kapısı çilingirle açılan iş yeri boşaltıldı ve binanın yıkımına başlandı. Tahliye işlemini uzaktan izleyen Fahri Ekşioğlu "Elimde tedbir kararı olmasına rağmen devlet kapıyı kırdı içeri girdi ve malımıza el koydu. Yasal haklarımızı aramaya devam edeceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI