Muhammet KAÇAR/ ARDEŞEN, (Rize), () - RİZE’nin Ardeşen ilçesi Işıklı Köyü kırsalında dün öğlen saatlerinde başlayan ve Kaçkar Dağları Milli Parkına doğru ilerleyen orman yangını, 20 saat sonra kontrol altına alındı. Yangında 70 hektar alan zarar gördü.
Işıklı Köyü Afyonbaba Tepesi’nde dün öğlen saatlerinde çalılık alanda başlayan yangın rüzgarında etkisiyle Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırına doğru ilerledi, çamlık alanı etkisi altına aldı. Rize ve ilçe itfaiye ekipleri ile AFAD, AKUT, Sivil Savunma, Rize Arama ve Kurtarma Ekibi (RİKE), Artvin, Trabzon ve Giresun Orman Muhafaza görevlileri gece boyu yangına müdahale etmeye çalıştı. Ancak yol olmadığı için ekipler yangına müdahale etmekte zorlandı.
YERLEŞİM YERLERİNİ TEHDİT ETTİ
Çam ormanlarında etkili olan yangın nedeniyle yükselen alevlerin Işıklı köyü Yeniay Mahallesi ile Yurtsever köyü Orta Mahallesi'ne ulaşmaması için tedbir alındı, 3 ev boşaltıldı. Alevlerin rüzgarın etkisiyle yön değiştirmesi nedeniyle itfaiye ekipleri zaman zaman zor anlar yaşadı. Dumandan etkilenen yangın söndürme ekibinden 4 kişiye sağlık görevlileri müdahale etti. Yangın sabaha karşı, yaklaşık 20 saat sonra kontrol altına alındı. Bazı bölgelerde devam eden küçük çaplı yangınlara ekipler müdahalesini sürüyor. Yangının kontrol altına alındığı bölgede ise soğutma çalışmalarına devam ediliyor. Sabah saatlerine kadar yangına müdahale eden ekipler yorgun düştü, bazı görevliler araçlarda uyudu. 
70 HEKTAR ALAN YANDI
Yangının kontrol altına alındığını belirten Rize Valisi Nurullah Çakır, 70 hektar alanın yandığını belirterek şunları söyledi:
“Yangın, arkadaşlarımızın yoğun ve özverili çalışması ile sabaha karşı kontrol altına alındı. Yer yer soğutma çalışmaları devam ediyor. İlk belirlemelere göre 70 hektar alan yandı, ama teknik anlamda ormancılarımız gerekli ölçümleri daha sonra yapacak. İklim değişiklikleri nedeniyle yangınlara karşı vatandaşları uyarmıştık. Zaman zaman kuraklık yaşıyoruz. Birkaç gün boyunca havanın sıcak gitmesi ve yağışın olmayışı, böyle bir sonucu tetikleyebiliyor. Yangına müdahaledeki hız da önemli ama bir taraftan da yangın çıkmaması için azami gayreti hep birlikte göstermemiz gerekiyor.”

MK-(TM/AAA) (FOTOĞRAFLI)