ŞANLIURFA’da, 'yol kapanı' kullanma ve 'araç durdurma ve kontrol' kursuna katılan 36 polis, aldıkları eğitimlerini tatbikatla canlandırdı. Tatbikat için hazırlanan senaryoda; hırsızlık yapan ve ardından otomobille kaçan şüpheliler yola kurulan kapanla içinde bulundukları aracın lastikleri patlatılarak yakalandı.
Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü koordinesinde 28-31 Ekim 2013 tarihleri arasında uzman eğitmenler tarafından teorik ve uygulamalı olarak 'yol kapanı' kullanma ve 'araç durdurma' kursu düzenlendi. Kurslarda başarılı olan 36 polise eğitim sertifikası düzenlenen bir törenle verildi.
Sertifika töreninin ardından GAP Arena Stadı yanındaki boş alanda kurusa katılan polislere tatbikat yaptırıldı. Polisler, senaryo gereği bir işyerinden hırsızlık yaparak ve 'dur’ ihtarına uymayarak kaçan şüphelilerin bulunduğu aracı telsizle merkeze bildirdi. Telsiz anonsunun ardından kursa katılan polisler, şüphelilerin kaçış güzergahı üzerinde geçecekleri yola kapan kurdu. Kaçış sırasında kapanın üzerinden geçen otomobilin lastikleri patladı ve 4 şüpheli gözaltına alındı. Polislerin tatbikatı onlarca vatandaş tarafından meraklı gözlerle film gibi izlendi.
"SUÇLULAR POLİSTEN KAÇAMAYACAK"
Polisin en sık karşılaştığı durumlardan birinin suçluların araçlarının durdurulması olduğunu anlatan Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, "Polislerimiz pek çok olayda suçlunun kontrollerinden kaçması ve takip olayıyla karşı karşıya kalıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü bunun önüne geçmek için Şanlıurfa’ya yol kapanı gönderdi. Yol kapanı içi boş çivilerin belli bir düzende sıralandığı ve kısa sürede yola atılıp toplanabilen bir mekanizmaya sahiptir. Lastiklere çivilerin batması sonucu 12-20 saniye arasında araçların lastikleri iniyor ve suçluların kaçtığı araç yakalanıyor. Bundan sonra Şanlıurfa’da suç işleyen kişiler kontrollerden kaçamayacak ve anında yakalanacak" dedi.