SAMSUN İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 8 ay önce halk ve polisin haklarını korumak amacıyla 56 asayiş ve trafik aracına dışarıyı ve polis otosunun içini sesli görüntüleyip kayıt yapan 'Araç Kamera Sistemi' uygulamasına geçildi. Trafik Denetleme Şube Müdürü Muhittin Ayhan bu uygulamanın polise yönelik herhangi bir şikayette araç içi ve dışı görüntülerin incelenerek daha tarafsız ve adil karar verilmesini sağladığını söyledi.
İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli'nin talimatı ile yaklaşık 8 ay önce vatandaşın ve polisin haklarını korumak amacıyla 'Araç Kamera Sistemi' uygulamasına geçildi. Asayiş ve trafik olmak üzere 56 polis otosunun dikiz aynasının yanına monte edilen ve aynı zamanda ses kaydı da yapabilen kamera sisteminin hem polis otosunun içini hem de dışarıyı görüntüleyerek kayıt yaptığı ve bu kaydın polis otosunda silinmeden 7 gün muhafaza edildiği belirtildi. Bu uygulamanın hem polisin kendi kendini kontrol etmesi hem de olabilecek asayiş ve tarfik uygulamaları sırasındaki itirazların önüne geçmek amaçlı olduğu bildirildi. Elde edilen bu görüntüler Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi'ne götürülerek yedeklendiği ve herhangi bir itiraz olduğunda bu görüntülerden faydalanılarak daha tarafsız ve adil karar verilmesini sağladığı kaydedildi.
POLİS GÖRÜNTÜLERE MÜDAHALE EDEMİYOR
Araç Kamera Sistemi ile ilgli ibilgi veren Trafik Denetleme Şube Müdürü Muhittin Ayhan, "Bu uygulama daha öncede bazı illerde yapıldı. Emniyet Müdürümüzün tasarrufunda biz de yaklaşık 8 ay önce bu uygulamaya geçerek asayiş ve trafik olmak üzere toplam 56 araca hem polis otosunun içini hemde dışarıyı sesli bir şekilde görüntüleyip kayıt yapan kameraları monte ettik. Bu kameralara polisin müdahale ederek görüntüleri silme şansı yok. Elde edilen görüntüler 7 gün polis otosunda saklanabiliyor. Daha sonra bu görüntüler Kent Güvenlik Yönetimi sistemine götürülerek buradaki görevliler tarafından görüntüler indirilip yedekleniyor" dedi.
SİSTEM, VATANDAŞI DA POLİSİ DE KORUYOR  
Müdür Ayhan, sistemin hem vatandaşı hem de polisi korduğunu belirterek şöyle dedi:
"Trafik ve asayiş uygulaması sırasında hem polis otosunun içinde hem de polis otosunun dışında meydana gelebilecek olaylarda vatandaşın polise yönelik şikayetlerinde yedeklenen görüntüler takibe alınıp kimin haklı kimin haksız olduğunun tespiti yapılıyor. Bu kamera sistemi vatandaşı koruduğu gibi görevli polis memurlarına da her türlü suçlamalara karşı koruma özelliği taşıyor. Zaten bu sistemin kuruluş amacı da budur. Kameralı sistem araç içindeki personelin oto kontrolünüde sağlıyor. 8 aylık dönem içinde bazı vatandaşların polisin kendilerine haksız davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle şikayetleri oldu. Şikayet üzerine görüntü kayıtları incelenmiş ve polisin herhangi bir kusuru olmadığı anlaşılmıştır" diye konuştu.

HÇ(MS/AK)(FOTOĞRAFLI)