2'Sİ AİLE TARTIŞMASI, 1'İ SEMPATİ DUYDUĞU İÇİN GİTMİŞ
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde polisin yaptığı baskınla kurtarılan 2'si 18 yaşından küçük 3 kız, nöbetçi savcılığa ayrıntılı ifadeler verdi. Kızlardan 2'si aileleri ile tartıştıkları gerekçesiyle, 17 yaşındaki Z.T. ise örgüte sempati duyduğu için katılmak istediğini anlattı.
Kars'ın Kağızman ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Kağızman Lisesi 2'nci sınıf öğrnecisi 17 yaşınadaki Z.T., ifadesinde 12 yaşından beri örgütün dağ kadrosuna katılma hayalinin olduğunu anlattı. Yaklaşık bir aydır okula gitmeyen Z.T., şunları söyledi:
"Yaşadığım köyün kırsal alan olması nedeniyle, yakın alanlarda gerilla grupları bulunmaktaydı. Ben de fırsat buldukça onların bulunduğu alana giderek ziyaretler gerçekleştirir ve kendimi kabul ettirmeye çalışırdım. 08.05.2014 günü kesin kararımı verip, Kağızman kırsalında yerlerini bildiğim örgüt noktasına doğru yaya olarak yola çıktım. 1 saat kadar yürüdükten sonra Çemçi'de örgüt mensuplarının bulunduğu alana geldim. Burada içerisinde Agit , Fırat, Dijle, Arjin, Aşikar, Civan, Bawer, Hejar kod adlarını hatırladığım bir çok silahlı örgüt mensubu bulunmaktaydı. Benden 7 gün sonra aynı noktaya S.B., isimli arkadaşım da geldi. Bu noktada 28.05.2014 gününe kadar silahlı ve ideolojik eğitim aldık."
Ağrı'nın Tendürek Dağı bölgesi ile Van il sınırları içerisinde kaldıklarını ve bu süre içerisinde de Kalaşnikof marka piyade tüfeği ve M 16 marka silah kullandığını anlatan Z.T., 4 Haziran'da ise gözleri bağlı, ancak kendilerine daha önce söylenen Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne geldiklerini belirtti. Z.T, ifadesini şöyle sürdürdü:
"Yüksekova ilçesinde bizi bekleyen beyaz renkli marka modelini bilmediğim bir araç ve şoförlüğünü yapan 25-30 yaşlarında esmer tenli bir şahsa teslim ettiler. Bu şahıs aracıyla bizi alarak yakalandığımız adresteki eve götürdü. Bu evde bir kaç gün kalarak ertesi gün Kuzey Irak'ta bulunan bir örgüt kampına gitmeyi planlıyorduk. Yapılan plan bu şekildeydik. Fakat gece saat 01.00'de gözaltına alındık. Amacım Kürt halkının özgürlüğünün kazanması için silahlı mücadeleye girmekti. Siyasi açıdan bu sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Okul hayatım yarım kalmıştır."
S.B. AİLEMLE TARTIŞTIM
Kağızman Anadolu lisesi 1'inci sınıf öğrencisi olan 16 yaşındaki S.B. ise ailesiyle tartıştığı için PKK'ya katılma kararı aldığını belirtti. S.B. ifadesinde şöyle dedi:
"3 kardeşiz. 15.05.2014 tarihinde ailemle özel bir konuda tartıştım. Bu sebepten dolayı evden ayrılarak arkadaşlarımın yanına gitmek istedim. Fakat bu sırada ismini bilmediğim biri örgüte katılmamı istedi. Ben de bu konuşmalar üzerine o an içimde bulunduğum bunalımdan dolayı yaşadığım yerden ayrılıp uzaklaşmak istedim ve bu isteğimi orada bulunan görevlilere bildirerek örgütün kırsal alanına gitmek istediğimi söyledim. İsmini bilmediğim beyaz tenli, sarı saçlı 1.75 boylarında, zayıf yapılı, yüzü güneşten kararmış 26 yaşlarındaki erkek bir şahıs beni alarak emin olup, olmadığımı sordu. Ben de emin olduğumu söyledikten sonra şahısla birlikte ara sokakta bulunan park halindeki kırmızı renkli motosikletle binerek, Dibekkaya Köyü'ndeki yaklaşık 15 dakika sonra örgüt noktasına geldik. Bu noktada 500'e yakın silahlı örgüt mensubu, bir çok bixi, doçka, tarzı ağır silah da bulunmaktaydı. Bense oraya vardığımda şu an benimle birlikte olan Z.T. isimli şahıs da oradaydı. Kendisini örgüt kıyafeti ve kalaşnikof marka silahlı olarak gördüm. Burada Z.T. ile birlikte atış talimi yaptık. Aynı zamanda siyasi ve ideolojik eğitimler de aldık."
S.B. Yüksekova'da kaldıkları evde masa üzerinde unutulan cep telefonuyla ailesini aradığını belirterek, "Ev sahibi olan kadının 5 çocuğu vardı. Bu kadın bizi o gece misafir etti. Bir arada kadının cep telefonunu masanın üzerine unutması üzerine telefonu alarak ailemi aradım. Ben isteyerek örgüte katılmak için yola çıktım, fakat sonrasında pişman oldum. Ben eğitimime devam etmek istiyorum. Ailem halen Kağızman ilçesinde ikamet etmektedir. Aileme teslim edilmek istiyorum" dedi.
AİLEMDEN UZAKLAŞMAK İSTİYORDUM
Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesi nüfusuna kayıtlı olan 22 yaşındaki F.K. ise, savcılıkta verdiği ifadesinde Akdeniz Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduğunu anlattı. F.K., ailesinden uzaklaşmak için bu kararı aldığını belirterek şu ifadelerde bulundu:
"Mezun olduktan sonra Doğubeyazıt'a geri döndüm. Bu ilçede çalışmak için iş aradım. Fakat iş bulamadım. Ben Antalya ilinde eğitim aldığım alanda iş bulmuştum. Bu nedenle Antalya iline dönmek istiyordum. Fakat ailem izin vermiyordu. Bu nedenle ailemle aramda sözlü tartışmalar yaşanıyordu. Bu nedenle yanıma bir miktar para alarak evden ayrıldım. Doğubeyazıt'a, arkadaşım olan Arzu, Van'da üniversite okuyordu. Onun yanına gitim ve burada 6 gün kaldım. Ben ailemle aramda yaşanan tartışma nedeniyle psikolojik olarak yıpranmıştım ve bu nedenle Van'a gitmiştim. Ben özgür bir insanım. Şu an 21 yaşında olduğum için Yüksekova ilçesine gitmemde de herhangi bir sakınca yoktu. Benim Yüksekova'da tanığım kimse de yoktu. Bu nedenle Z.T. ve S.B. adlı iki arkadaşımla birlikte Yüksekova'ya giderken tanıştım. Benim örgüte karşı herhangi bir bağım ve sempatim yoktur. Ben kesinlikle örgüte katılmak için evden ayrımadım. Benim evden ayrılmamın sebebi ailemden uzaklaşmaktı. Ben Hakkari'den sonra da Antalya'ya çalışmak için gitmeyi düşünüyorum."

BD(FE/AAA) (FOTOĞRAFLI)