ERZURUM 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan PKK'lı Hakan Tunç'a rekor ceza verildi. 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan Tunç, 'askeri karakol, Emniyet müdürlükleri, BOTAŞ boru hattına saldırı, okul yakma, bekçiyi kaçırma, iki kez yağmalama' suçlarından da toplam 184 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar karar sonrası Abdullah Öcalan lehine slogan attı.
Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, geçen yılın Ağustos ayında Doğubayazıt İlçesi'nde 5 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, eylem hazırlığında olduğu belirlenen PKK'lı Hakan Tunç, Salih Özer, Harun Alkan, Musa Karkut ve Iraklı Karoğ Yasin yakalanarak tutuklandı. Iğdır ve Doğubayazıt emniyet müdürlüklerine roketli saldırı, BOTAŞ boru hattı ile baz istasyonlarına sabotaj, yol kesme, iş makinesi ve okul yakma, adam kaçırma eylemlerine katıldıkları iddiasıyla Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde 5 kişi hakkında 'devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak, patlayıcı madde bulundurmak, tehdit, adam öldürmeye teşebbüs, terör örgütüne üye olmak, yağma' suçlarından dava açıldı.
Tutuklu yargılanan 4 sanık, bugün 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşmasına çıkarıldı. Tercüman eşliğinde Kürtçe son savunmalarını yapan sanıklardan Karoğ Yasin, mahkemenin tutumunu eleştirdi. Hüküm açıklandığı sırada ayağı kalkmayan Karoğ Yasin ve Hakan Tunç'a Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Kalkmanız nezaketen iyi olurdu. Bu güne kadar birbirimizi dinledik" dedi.
Mahkeme Başkanı Kahya'nın bu sözleri üzerine Karoğ Yasin ve Hakan Tunç, hükmün açıklanmasını ayakta dinledi. Mahkeme heyeti, Ağrılı olan Hakan Tunç'u ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, askeri karakol, Emniyet müdürlükleri, BOTAŞ boru hattına saldırı, okul yakma, bekçiyi kaçırma, iki kez yağmalama suçlarından da toplam 184 yıl 5 ay hapis, 68 bin 200 lira da para cezasına çarptırdı.
Aynı davadan yargılanan Iraklı Karoğ Yasin ağırlaştırılmış ömür boyu, 66 yıl 4 ay hapis ve 52 bin 600 lira para, Salih Özer 33 yıl 10 ay hapis ve 16 bin 600 lira para, Harun Alkan da 13.5 yıl hapis cezası aldı. Tutuksuz yargılanan Musa Karkut ise beraat etti. Hükmün açıklanmasının ardından sanıklar, Kürtçe olarak Abdullah Öcalan lehine slogan attı.