ERZURUM 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan ve ağırlaştırılmış ömür boyu ile 184 yıl hapis cezasına çarptırılan 22 yaşındaki PKK’lı Hakan Tunç’un ailesi karara tepki gösterdi. Hakan Tunç’un annesi Fatma Tunç, "Artık anneler ağlamasın. Çocuklarımız ölmesin. Hepimiz barış istiyoruz. Oğluma verilen ceza çok ağır" dedi.
Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 2012'nin Ağustos ayında Doğubayazıt İlçesi'ndeki 5 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Iğdır ve Doğubayazıt emniyet müdürlüklerine roketli saldırı, Botaş boru hattı ile baz istasyonlarına sabotaj, yol kesme, iş makinesi ve okul yakma, adam kaçırma eylemlerine katıldıkları iddiasıyla PKK'lı Hakan Tunç, Salih Özer, Harun Alkan, ve Iraklı Karoğ Yasin gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.
Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde 4 PKK’lı hakkında, 'devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak, patlayıcı madde bulundurmak, tehdit, adam öldürmeye teşebbüs, terör örgütüne üye olmak, yağma' suçlarından açılan davanın iki gün önceki karar duruşmasında Hakan Tunç'a ağırlaştırılmış ömür boyu, 184.5 yıl hapis ve 68 bin 200 lira para cezası verildi. Rekor ceza alan Hakan Tunç'un Doğubayazıt ilçesinde oturan ailesi karara tepki gösterdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceklerini vurgulayan Hakan Tunç’un amcası Mustafa Tunç, "Hangi insan 184 yıl yaşıyor ki bu kadar ceza verildi. Aslında devletin neden özellikle Kürt çocuklarının dağa çıktığına bakması lazım ve eğer adalet adalet ise bu çocukların dağa çıkmasına neden olanları yargılasın. Ben cezaevine gittiğimde yeğenim Hakan bana 'Amca ben dağa çıkmazdım ama beni dağa çıkaran nedenler oldu' dedi. Bu nedenleri neden kimse araştırmıyor. Biz bu cezayı kabul etmiyoruz" dedi.
Hakan Tunç’un annesi Fatma Tunç ise "Artık anneler ağlamasın. Çocuklarımız ölmesin. Hepimiz barış istiyoruz. Oğluma verilen ceza çok ağır. Onun hakkını arayacağız" diye konuştu.
Aynı davadan yargılanan Iraklı Karoğ Yasin ağırlaştırılmış ömür boyu, 66 yıl 4 ay hapis ve 52 bin 600 lira para, Salih Özer 33 yıl 10 ay hapis ve 16 bin 600 lira para, Harun Alkan da 13.5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.