Adana'da havalimanı, kaymakamlık binası, polis merkezi ve halkın yoğun olduğu yerler olmak üzere 7 bombalı araçla saldırı planladıkları iddiasıyla tutuklanan 5 kişiden üniversite öğrencisi İhsan O, ifadesinde, aldığı eğitim ve örgütün yapısıyla ilgili çarpıcı bilgiler aktardı.


Adana Emniyet Müdürlüğünün, terör örgütü PKK'nın kentte bombalı saldırı yapılacağı istihbaratı üzerine eylül ayında düzenlediği operasyonda yakalanan 5 terörist arasındaki Dicle Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi İhsan O'nun (19) emniyetteki ifadesinde, eylem hazırlığıyla ilgili tüm detayları anlattığı oraya çıktı.
İhsan O. ifadesinde, üniversite eğitimi için Diyarbakır'da olduğu sırada yurttaki oda arkadaşına PKK'ya insanların nasıl katıldığını sorduğunu, onun da kendisine DBP ve HDP binalarını tarif ederek buraların terör örgütüne eleman gönderdiğini anlattığını ileri sürdü.
DBP il binasının yerini öğrenerek partiye gittiğini aktaran İhsan O, "Oradaki şahıs isteğimi öğrenince 'sen ajan mısın kardeşim git işine' diyerek beni gönderdi. Ben kırsala gitme amacımdan vazgeçmediğim için haftada bir kez partiye gittim. Şahıs ikna oldu." dedi.
- "Sadece sporda yüzümüzü açıyorduk"
Terörist İhsan O, 27 Kasım 2015'te PKK'ya katıldığını, uzun bir yolculuğun ardından Irak'ın kuzeyindeki Ore köyüne götürüldüğünü ve bir örgüt mensubuna teslim edildiğini anlatarak, daha sonra bu kişiyle PYD kontrolündeki Suriye'nin Rojava bölgesine geçtiklerini ifade etti.
Rojava'ya bağlı Girgele'de adını bilmediği bir köye götürüldüğünü dile getiren İhsan O, şöyle devam etti:
"Burada eğitim aldığımız yer iki katlıydı ve buradakiler bizi karşıladı. Bizden başka eğitim gören 5-6 örgüt mensubu daha vardı. Benimle gelen Cizreli örgüt mensubuna da özel eğitimler verilecekti. 1,5 ay ideolojik-siyasi eğitim aldım. Kaldığım süre zarfınca birlikte geldiğim Cizreli örgüt mensubu ve eğitim verenlerden başka kimseyi görmedim. Çünkü eğitim gören herkes bir odada tek başına kalıyordu, diğer eğitim gören şahıslarla görüşmemiz ve konuşmamız yasaktı. Sadece sporda yüzümüzü açıyorduk. Bu nedenle kimse kimseyi tanımıyordu. Eğitim sonrası bir ay kadar daha burada kaldım. "
Şubat ayında ise Suriye'nin kuzeyindeki Derik bölgesine gönderildiğini belirten terörist, burada kalaşnikof eğitimi aldığını, nevruzdan sonra Kobani'ye (Ayn el Arap) giderek, bir evde 3 hafta tek başına kaldığını, kendisinden sadece kitap okumasının istendiğini, PKK'nın askerlere yönelik silahlı eylemleriyle ilgili DVD'ler izlediğini aktardı.
İhsan O, maskeli şekilde evin bahçesinde tek başına spor yaptığını ancak kendisinden başka eğitim görenlerin de sesini duyduğunu ifade etti.
- Sabotaj eğitimi
Daha sonra Kobani-Halep yolunda bulunan bir sabotaj merkezine götürüldüğünü dile getiren İhsan O, şunları kaydetti:
"Örgüt mensupları tarafından bana TNT, C4, saat devresi, zaman ayarlayıcı, mayınlar ve sabotaj üzerine eğitim verildi. Yaklaşık bir ay eğitim aldım. Almış olduğum eğitimle yaptığım patlayıcıları civarda bulunan boş köylerde araçlar üzerinde denedim. 
Hareketli hedeflerde aracın tam geçiş esnasında bombanın patlatılması gerekir, patlama esnasında olayı bir kişi kameraya alır. Patlama olayı kameraya alma nedenimiz yapmış olduğumuz bir eksiklik varsa bunu gidermektir. Ben bu eğitimde başarılıydım ve beğeni kazanıyordum. Sabotaj eğitiminden sonra Baran isimli örgüt mensubu bana Adana'da görevlendirildiğimi söyledi."
Terörist İhsan O, aynı dönem eğitim aldığı ancak yüzlerini görmediği kişilerin de başka illere gönderilmiş olabileceğine dikkati çekerek, eğitim bittikten sonra Suriye'nin kuzeyinde bulunan Derik bölgesinde bir eve geldiğini ve burada Akif isimli bir örgüt mensubunun kendisine Adana'daki faaliyetiyle ilgili bilgisayar çıktısı verdiğini söyledi.
Kağıtta, Adana'da ev kiralaması, çevrenin dikkatini çekmemek için iş bulması, keşifleri farklı zaman diliminde, yüz simasını değiştirerek ve değişik kıyafetlerle yapması gerektiğinin yanı sıra yakalanması durumunda "örgüt hakkında herhangi faaliyet yürütmediği ve bilgisi olmadığı" yönünde hikaye uydurmasını içeren bilgiler olduğunu bildiren terörist, yaklaşık 2 hafta süren keşif ve istihbarat eğitimi sonrasında haziran ayında Suriye'nin kuzeyindeki Derik bölgesinde bir noktaya götürüldüğü bilgisi verdi.
İhsan O, ifadesine şöyle devam etti:
"Örgüt mensubu Baran'la tek katlı birden fazla binanın olduğu bahçeli bir yere geldik. Beni yanlarına çağırdılar, yanlarına gittiğimde PKK/KCK üst düzey örgüt yöneticisi Bahoz Erdal (Fehman Hüseyin) vardı. Bahoz Erdal bana Kürtçe nereli olduğumu ve ismimi sordu. Gerçek kimlik bilgilerimi vermedim, çünkü gizliliğe dikkat etmek gerektiği konularında daha önce eğitimler almıştım. Bahoz Erdal bana 'teknikten uzak duracaksın, telefon kullanmayacaksın' diye talimat şeklinde konuşma yaptı. Onlar gidince Baran bana 'Bahoz Erdal'la da tanıştın' dedi."
- "Bebek arabasıyla saldırı planlamış"
Adana'ya 13 Haziran'da geldiğini, daha önce kendisine verilen eğitimler kapsamında bir plastik firmasında çalışan örgüt mensubu Mahmut Bağrıyanık'la irtibat kurduğunu belirten İhsan O, kentte yaptığı keşiflere yönelik bilgiler de verdi.
Terörist İhsan O, "Şakirpaşa veya Ova Mahallesi'nde düzenlenen korsan gösteri eylemlerine müdahaleye gelecek sivil ekiplere daha önceden çöp bidonlarına veya bebek arabalarına monte edilmiş bombalarla saldırı yapılması yönünde planlar yaptım." ifadesini kullandı.
- İhtiyaçlarını PYD/YPG mensupları karşılamış
Kentte kendisine milislik yapan Mahmut Bağrıyanık ile Kobani bölgesinde örgütsel faaliyetlerine devam eden Baran kod adlı örgüt mensubunun direkt irtibatlı olduğunu anlatan terörist, şunları kaydetti:
"Benim örgütte geçirdiğim 10 ay içerisinde eğitim aldığım yerler ve bölgelerde ne Türk Silahlı Kuvvetleriyle ne de DEAŞ mensuplarıyla çatışmaya girdim. Özel eğitimler aldığım, benden farklı beklentileri olduğu ve deşifre olmamam için beni çatışma bölgelerinden uzak tutmuş olabilirler. Bulunduğum eğitim alanlarında ihtiyaçlarımız PYD/YPG mensupları tarafından karşılanmaktaydı. Bomba yapımında kullanılan malzemeleri bana Kobani'den Baran isimli örgüt mensubu bombalı eylemlerde kullanmam amacıyla göndermiştir. Ben bomba eğitimini Kobani'de aldığım esnada örgüt mensuplarına birkaç defa patlayıcıların ve düzeneklerin nereden geldiklerini sorduğumda kesinlikle bana cevap vermiyorlar ve çok gizli tutuyorlardı. Bir defasında araç geçişinde eğitim amaçlı patlattığımız patlayıcının DEAŞ çetelerinden elde edildiğini söylemişti."
Irak ve Suriye'ye geçişleri, kaçakçılık yapan kuryeler aracılığıyla gerçekleştirdiğine dikkati çeken terörist, "Bana eğitim veren örgüt mensupları örgütten kaçıp askere veya polise teslim olmam halinde bana ağır işkence ve kötü muamele yapılacağını, zindana atacaklarını, aç ve susuz bırakılacağım şeklinde söylemlerde bulunuyordu. Bu söylemler üzerine örgütten kaçmaktan, asker ve polise yakalanmaktan korktum." dedi.
- Olay
Adana Emniyet Müdürlüğü ekipleri, terör örgütü PKK'nın kentte bombalı saldırı yapacağı istihbaratı üzerine farklı polis merkezlerinin çevresinde gezen şüpheli iki kişiyi takibe almış, bu kişilerin Adana Havalimanı, polis merkezleri ve Ceyhan Kaymakamlığı çevresinde keşif yaptıklarını belirlemişti. 
Takibi sürdüren polis, şüphelilerin merkez Seyhan ilçesi Ova Mahallesi'nde zaman zaman bir plastik geri dönüşüm deposunu kullandıklarını, kırsaldan kente gönderilen patlayıcıların bu depoda saklandığını tespit etmişti.
Depoya operasyon düzenleyen ekipler, keşif yaparken tespit ettiği üniversite öğrencisi İhsan O. ve Mahmut Bağrıyanık ile onlarla hareket ettiği ileri sürülen, akraba oldukları belirlenen A.B, Ö.B. ve A.B'yi yakalamıştı. Depoda yapılan aramada yaklaşık 21 kilogram TNT, yarım kilogram C4 ve 2 el bombası ile 6 adet uzaktan kumandalı alıcı-verici, bir adet zaman ayarlı anahtar sistemi, 5 adet ses kapsülü, çeşitli uzunluklarda infilaklı fitiller ele geçirilmişti.
Zanlıların, 7 bomba yüklü araçla havalimanı, kaymakamlık binası, polis merkezi ve halkın yoğun olduğu yerlerde eylem yapmak istediği öne sürülmüş, emniyette sorguya alınan 5 kişiden üniversite öğrencisi İhsan O'nun Kobani'de bomba eğitimi aldığı iddia edilmişti.AA