Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da çeşitli eylemlere katıldığı, banka ATM'lerine ve PTT şubesine molotof kokteyli attığı iddiasıyla yargılanan 25 yaşındaki Şiyar Dala, 14 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gerekçeli kararda, daha önce yakalananların ifadeleri, gizli tanık ifadesi ve olaylar sırasında çekilen görüntülerlerden sanığın eylemlere katıldığının saptandığı belirtilirken, sanık avukatı ise gizli tanık ifadesi dışında hiç bir delil olmadığını ileri sürdü.
Diyarbakır'da özel bir firmada işçi olarak çalışan Şiyar Dala, 2009 yılının Aralık ayında 4 ayrı molotof ve taşlı saldırı eylemine katıldığı gerekçesiyle yakalandı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Dala, tutuklanıp cezaevine konulurken, 2010 yılında 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak', 'Etkin direnme', 'İzinsiz yapılan gösterilere silahla katılmak' ve 'Terör örgütü propagandası yapmaktan’ 76 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı.
İddianamede, Şiyar Dala'nın gizli tanık ifadelerine göre eylem ve saldırılara katıldığının tespit edildiği belirtildi. Saldırıya uğrayan marketin yetkilisi A.S., "Saldırıyı yapan kişilerin hepsinin yüzü kapalıydı. Yüzleri görünmüyordu. Bu kişileri tekrar görsem tanıyamam" dedi.
Polis tarafından ifadesi alınan 'Anahtar' kod adlı gizli tanık ise güvenlik kamerası görüntülerinde yüzü kapalı saldırganın Şiyar Dala olduğunu teşhis ederek, "Şiyar Dala'nın polis panzerine molotoflu ve taşlı saldırıda bulunduğunu gördüm. Gece 7 aracın yakılması, 4 bankanın ATM'sine ve PTT binasına molotof atılması olayında bulunduğunu da kendi aralarında konuşmalarında duydum. Yüzü kapalı şüpheliyi giydiği elbiselerinden tanıdım" dedi.
Dala'nın avukatı Meral Danış Beştaş ise gizli tanık ifadesi dışında hiç bir delil olmadığını ileri sürerek, "Gizli tanık beyanı başka delil bulunmadan hükme esas alınamaz" dedi. Geçen yılın Ekim ayında son duruşmada savunması alınan Şiyar Dala, plastik pencere doğramacıda çalıştığını belirterek, 4 yıldır sadece bir gizli tanık ifadesi ile tutuklu olduğunu ifade ederek suçlamaları reddetti. Mahkeme, Şiyar Dala'yı katıldığı iddia edilen eylemlerle ilgili olarak 14 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI
Mahkemenin geçen hafta açıkladığı gerekçeli kararda, Şiyar Dala'nın 3 bankanın ATM'sine ve PTT binasına molotof atılması eylemlerine katıldığının gizli tanık tarafından duyulduğu belirtildi. Gerekçeli kararda sanığın söz konusu eylemlere katıldığına dair kamu davası açmaya yeterli delil elde edilemediği, ancak daha önce yakalanan kişilerin verdiği ifadeler, gizli tanık ifadeleri ve olaylara dair görüntülerde sanığın değişik tarihlerde çeşitli eylemlere katıldığının tespit edildiği vurgulandı.

FB(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)