Ali AKSOYER/İSTANBUL() IRAK Anbar vilayeti petrol müdürünün diş doktoru oğlunu internet üzerinden irtibata geçerek sözde “Suriye’deki savaş mağduru çocuklara yardım” konulu bir toplantıya çağırdıkları İstanbul’da kaçıran ve 2 milyon dolar fidye isteyen biri kadın 3 kişi gözaltına alındı. Kaçırılan diş doktoru V.A.A. polis tarafından kurtarıldı. Yakalanan şüphelilerinde Irak’lı olduğu belirtildi.

2 MİLYON LİRA FİDYE İSTEDİLER

Dışişleri ve İçişleri bakanlığını alarm geçiren olayda Iraklı diş doktoru V.A.A. ailesine Suriyeli savaş mağduru çocuklara yardım konulu bir toplantı için İstanbul’a gittiğini söyleyerek Irak’tan uçakla İstanbul’a geldi. 22 Mart 2014'te Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye’ye giriş yapan V.A.A.’yla irtibat birkaç saat sonra kesildi. Irak Anbar vilayeti petrol müdürünün oğlu olduğu belirtilen V.A.A.’nin ailesini aynı günün akşamı arayan kimliği meçhul bir kişi “Oğlunuz elimizde onun hayatına karşılık 2 milyon lira istiyoruz. Parayı hazırlayın ve bizden haber bekleyin” dedi.

PAZARLIK SONUCU 1 MİLYON 200 BİN DOLARA RAZI OLDULAR

Bu gelişme üzerine konsolosluk vasıtasıyla Türkiye’ye olayla ilgili bilgilendirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından olayla ilgili soruşturma açıldı. İstanbul’a gelen baba ile birlikte harekete eden Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler zaman zaman fidyecilerle telefonla konuşarak fidye pazarlığı yaptı. Şüpheliler sonunda istedikleri parayı 1 milyon 200 bin dolara kadar indirler.

PARAYI SURİYE YADA IRAK'TA TESLİM ALMAK İSTEMİŞLER

Şüphelilerin pazarlıklar sırasında parayı almak istedikleri yer olarak Suriye ve Irak bölgesinde çeşitli adresler verdiği öğrenildi. Ancak polisin şüphelilere bu yerlerin güvenli olmadığı ve parayı İstanbul’da almaları konusunda ikna edildiği öğrenildi.

KAÇIRILAN DOKTOR KURTARILDI

Fatih’te şüphelilerin 27 Mart 2014 gecesi parayı alıp kaçırdıkları V.A.A.’yı teslim etmek için randevu verdiklerinde operasyon için düğmeye basıldı. Randevu yerine sözde içinde 1 milyon 200 bin lira para bulunan bir çanta ile giden polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Bir süre sonra bir araçla gelen şüpheliler çantayı teslim alacakları sırada kıskıvrak yakalandılar. Şüphelilerin geldikleri araçta bulunan V.A.A. ise polis tarafından kurtarıldı.

KAÇIRANLARDA IRAK'LI ÇIKTI

Olayın şüphelileri Irak uyruklu A.H.A.(37) ve K.R.O(32) Gasp Büro Amirliği'nde sorgulandı. Sorgulama sonucu bu iki kişinin suç ortağı olduğu tespit edilen Irak uyruklu P.M.A.(36) adlı kadında gözaltına alındı. Kadın şüphelinin kendisini bir firma yöneticisi olarak tanıtarak internet üzerine diş doktoru V.A.A.’ya irtibata geçtiği ve onu sözde Suriye’li savaş mağduru çocuklarla ilgili toplantı için İstanbul’a gelmesi konusunda ikna ettiği öğrenildi. Uçaktan inen V.A.A.’nın Fatih’te şirket merkezi olarak bildiği bir adrese gittiğinde A.H.A ve K.R.O. tarafından kaçırıldığı ve 5 gün boyunca her gün farklı bir evde tutulduğu öğrenildi.
Poliste işlemleri tamamlanan A.H.A., K.R.O. ve V.A.A. adliyeye sevk edildi.
(BB) (FOTOĞRAFLI)