Hümeyra PARDELİ/ ERZURUM, () - ANKARA'dan kiraladıkları otomobille Erzurum'a gelen ve fakir aileler ile Kuran Kursu'na yardım yapacaklarını söyleyerek 2 kişiyi tedavülden kalkmış Peru parasıyla dolandırmaktan tutuklu yargılanan Murat Sezer 10 yıl, Serdal Aydoğdu ise 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan Sezer, "Benim işim bu. Senelerdir bu işi yapıyorum" dedi.
Olay, geçen 16 Nisan günü meydana geldi. Ankara'dan otomobil kiralayan 40 yaşlarındaki Serdal Aydoğdu ile Murat Sezer Erzurum'a geldi. Önce 75 yaşındaki Avni Polat'ın yanına yaklaşan iki arkadaş yardım yapmak istediklerini, çevrede fakir bulunup bulunmadığını sordu. Avni Polat'ın yardıma ihtiyacı olan birini bildiğini söylemesi üzerine Aydoğdu ve Sezer, üzerlerinde yabancı para olduğunu bozup bozamayacağını sordu. İddiaya göre birlikte Avni Polat'ın evine giden şüpheliler, 2 bin lira değerinde olduğunu söyledikleri tedavülden kalmış Peru paralarını vererek Polat'tan bin lira aldı. Serdal Aydoğdu ile Murat Sezer daha sonra Hacı Ömer Camisi'nde öğle namazı kılıp evine gitmekte olan 64 yaşındaki Lütfü Aksakallı'nın yanına yaklaşarak, "Sen iyi birine benziyorsun" dediler. Yardım bahanesi ile benzer şekilde tedavülden kalkmış Peru paralarını bozduran iki kişi, Lütfü Aksakallı'nın da 900 lirasını alarak ortadan kayboldu. Avni Polat ve Lütfü Aksakallı'nın parayı bozdurmak için döviz büfesine gitmeleri üzerine dolandırıldıkları ortaya çıktı. Polat ve Aksakallı'nın şikayeti üzerine sahte kimlikle bir otelde konaklayan Serdal Aydoğdu ile Murat Sezer yakalanarak 30 Nisan günü tutuklandı.
'Dini inanç ve duygularının istismar suretiyle dolandırıcılık' suçundan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılan Murat Sezer, suçlamaları kabul etti. Senelerdir bu işle uğraştığını anlatan Sezer, "Müştekilerin her ikisinin de beyanları doğru. İkisinden de paraları ben aldım. Benim işim bu, senelerdir bu işi yapıyorum. Başka bir işim yok. Cezaevinden yeni çıkmıştım. Ehliyetim olmadığı için Serdar'ı da yanımda getirdim. Onun bu işle alakası yok. En son iki amcadan sonra vicdanen rahatsız oldum. Ankara'dan amcaların zararlarını gidermek için geri geldim. Ancak yakalandık" dedi.
Arkadaşı Murat'ın anlattıklarının doğru olduğunu belirten Serdal Aydoğdu ise suçsuz olduğunu anlattı. Mahkeme heyeti, Serdal Aydoğdu'yu 7 yıl hapis, 14 bin para, Murat Sezer'i ise 10 yıl hapis 27 bin lira para cezasına mahkum etti. Heyet, iki sanığın da hükümle birlikte tutukluluk halinin devamına karar verdi.