İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde geçen yıl Gezi eylemleri sırasında belediyeye ait otobüs durağı ile duvara Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti'ye hakaret içeren yazılar yazdığı gerekçesiyle gözaltına alınıp, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 23 yaşındaki Doruk D. hakkında 'kamu malına zarar vermek, kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla Karşıyaka 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin müdahillik talebi reddedildi.
10 Temmuz 2013 tarihinde, Bostanlı Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Yıllar otobüs durağı ile 50 metre ilerideki duvara iddiaya göre Doruk D, tarafından 'Katil AKP', 'Katil Polis', 'Yaşasın Direniş', 'Diren KSK' ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren yazılar yazıldı. Polis, şikayet üzerine, yazıları yazdığı iddia edilen Doruk D.'yi gözaltına alındı. Doruk D.'nin sırt çantasında, kırmızı renkli sprey boya bulundu. Doruk D., ifadesinde, "Olaylar sırasında bir kişi yaşamını yitirdi. Ben de öfkelenip sinirlendiğim için istem dışı duvara ve durağa yazı yazdım" dedi. Doruk D., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Abdullah Suat Kurhan, süpheli Doruk D., hakkında 'kamu malına zarar verme, kamu görevlisine hakaret' suçlarından yargılanması için Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.
Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya tutuksuz yargılanan Doruk D., katılmazken, avukatı Özlem Öngürdü ve şikayetçi tarafların avukatları katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi adına avukat Gülhan Doğan’ın davaya müdahillik dilekçesi verdiği görüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da müdahil olduğu davada Mahkeme Heyeti, Doruk D.’nin yazı yazdığı iddia edilen otobüs durağının reklam amacıyla bir şirkete kiralandığı ve bu sebeple İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin doğrudan zararı bulunmadığı gerekçesiyle belediyenin müdahillik talebini reddetti. Duruşma eksik evrakın tamamlanması için ertelendi.
Yine Gezi olayları sırasında otobüs camının kırılması yüzünden İzmir adliyesinde açılan bir davaya belediye kurulu ESHOT avukatı şikayetçi sıfatıyla müdahil olmuş, bunu öğrenen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zararı kendisi ödeyip, şikayet dilekçesini geri aldırmıştı. Kocaoğlu, kurum avutanının başvusurundan haberi olmadığını belirtip "Gezi olaylarında yargılanan gençlerden davacı olmamız söz konusu değildir" açıklamasını yapmıştı.

BK(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)