Murat KİBRİTOĞLU- Emek ÇAKILI- Ferhat DERVİŞOĞLU- Çağlar ÖZTÜRK/YAYLADAĞI(Hatay), () - HATAY'ın Yayladağı İlçesi karşısındaki Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabasında geçen cuma günü başlayan yoğun çatışmalar bugün de sürdü. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri, rejim askerleri ile çatışarak Lazkiye'ye ilerlerken, Reyhanlı İlçesi'nin İdlib Kenti Harim İlçesi'nde bir eve füze atılması sonucu 5 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.
Yayladağı Sınır Kapısı karşısındaki, Keseb Sınır Kapısı'nı ÖSO üyelerinin kontrolleri altına almak için başlattığı çatışmalarda rejim askerlerine destek vermek için bölgede bulunan Suriye savaş uçağı, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türk uçakları tarafından geçen pazar düşürüldü. Bölgede şiddetlenen çatışmalarda Suriye savaş uçakları, Keseb'de ÖSO üyelerinin üzerine bomba yağdırdı. ÖSO üyeleri Lazkiye'ye girmesini engellemeye çalışan rejim askerleri ayrıca bölgeyi devamlı top atışına tuttu. Muhalifler de ellerindeki silahlarla, karşı koymaya çalıştı.
ÖSO, AKDENİZ'E İNDİ
Lazkiye'den önceki yerleşim yeri olan Kara Duran Bölgesi'ni de alan ÖSO üyeleri, deniz sahili olan bölgeyi de ellerine geçirerek Akdeniz'e açılmış oldu. Muhalifler, deniz kenarında çektirdikleri bir fotoğrafı da internette paylaştı. Yayladağı İlçesi'nde güvenlik önlemi alan Türk askerlerinin köylülerin savaştan zarar görmemesi için çaba harcadığı belirtildi. Bölgeye giriş- çıkışa kontrollü izin veren askerler, köylüleri sınırdan uzak tutmaya çalışıyor.
"SURİYE'DE, TÜRKİYE'YE AİT İHA DÜŞÜRÜLDÜĞÜ İDDİA EDİLİYOR"
Keseb'teki çatışmalar başladıktan sonra Yayladağı İlçesi'ne giderek sınırda incelemelerde bulunan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Arap sosyal medyasında Suriye'de Türkiye'ye ait bir İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) düşürüldüğüne dair paylaşımlar olduğunu, bu iddiaların bazı yabancı basında yer aldığını söyledi. Ediboğlu, şunları söyledi:
"Sosyal paylaşım sitelerinde 22 Mart akşam saatlerinde yapılan paylaşımlara göre, Türkiye Suriye sınırında, Türkiye'ye ait bir İHA düşürüldü. Türk savaş uçakları ve İHA'ların silahlı gruplara koordinatlar vermek için uçuşlar yaptığı ama, yerden fırlatılan bir füzeyle Suriye ordusu tarafında bir İHA'nın düşürüldüğü, diğer uçakların dönüş yaparak Türkiye sınırlarına doğru uzaklaştıkları yazıldı. Arap sosyal medya paylaşımlarına göre Türkiye İHA'sı, Suriye'nin Keseb kasabası üzerinde düşürüldü. Sınırdan 1.5 kilometre içeride Suriye toprakları üzerinde düşürülmesi, uluslararası hukuk açısında bir sorun oluşturacağı için gizlendiği iddia edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye savaş uçağını Türk hava sahasını ihlal ettiği ve Türk toprakları üzerinde düşürdüğünü açıklaması Arap medyasında kabul görmedi. Hava sahamızı korumada bu kadar hassas olan ordumuzun, kara sınırlarımızın kevgire dönüp, yol geçen hanına dönüşmesine seyirci kalması izaha muhtaçtır. Yabancı basında bu haberler yer aldı. Uluslararası basında böyle haberler çıktı. Türkiye'de hiçbir yetkiliden yalanma gelmedi."
FÜZELİ SALDIRIDA 5 KİŞİ ÖLDÜ
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Harim kentindeki bir eve de füze atıldı. Dün saat 23.50'de ilçenin kırsal kesiminde 2 katlı bir eve atılan füze nedeniyle evde bulunan 5 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı belirtildi. Şiddetli patlama, Reyhanlı İlçesi'nden de duyuldu. Türkiye Suriye arasında sınır oluşturan dağın yakınlarında Yenişehir Mahallesi'nde oturanlar, patlamanın olduğu sırada uykuda olduklarını, büyük gürültüyle uyandıklarını söyledi. Şanlıurfa'dan geldiğini belirten TIR şoförü Ahmet Arslan, uzun araç kuyruğu nedeniyle Reyhanlı-Antakya Karayolu üzerinde, Yenişehir Mahallesi yakınlarında aracında uyurken patlamanın şiddeti ile uyandığını anlattı. Arslan, "Panik içerisindeyim. Aracımla sırada bekliyorum. Bulunduğum yer sınıra çok yakın. Gece büyük ve şiddetli bir patlama oldu. Korktuk" diye konuştu.
Kamil İncili ise, Yenişehir Mahallesi'nde evinde bulunduğu sırada sesini duyduğu Suriye tarafında Harim İlçesi yakınlarındaki şiddetli patlama ile korktuğunu anlattı. Azize Geçin ise, "Gece yatıyordum. Bomba sesine uyandık. Nereden geldiğini bilemedik. Suriye tarafında olduğunu söylediler. İki katlı bir evde olduğunu ölenler olduğunu duydum" dedi.

MK(OA/İD) (FOTOĞRAFLI)