SAMSUN İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Abdurrahman Konuk, toplu internet kullanılan yerlerde ortak ağı kullanıp bankacılık işlemlerinin yapılmasının çok riskli olduğunu söyledi. Konuk, teknolojinin her alana ve herkese yayılmasıyla birlikte gelecekte bilişim suçlarında artış yaşanacağını da ifade etti.
Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Abdurrahman Konuk, bilişim sistemine karşı ya da bilişim sistemi aracı olarak kullanılarak gerçekleştirilen suçlarla mücadele için 20 kişilik ekiple çalışma yaptıklarını söyledi. Teknolojinin kullanılma yaşının çok düştüğüne dikkat çeken Şube Müdürü Konuk, "İlkokul çağındaki çocuklar, hatta okula başlamayan çocuklar internette bir şeyler yapılabiliyor. Okul çağındaki çocuklarda internet bağımlılığı oluşuyor, bu da çok zararlı olan bir şey. Aileler tarafından ciddi anlamda denetlenmesi gereken bir konu. İlerleyen zamanlarda bu sistemler üzerinden işlenen suçlar her geçen gün artacak ve artmaya da devam ediyor. Bugün bununla ilgili 100 tane suç işlenmişse önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edecek ki bu da teknolojinin tamamen herkese ve her alana yayılmasıyla ilgili. İnternet kullanımının da her geçen gün gerek akılı telefonlar aracılığıyla, gerek evlerde arttığını görüyoruz" diye konuştu.
ÇOCUĞUN KENDİ ODASINDA BİLGİSAYAR KULLANMASI UYGUN DEĞİL
Çocukların odalarında bilgisayar kullanmasının doğru olmadığını dile getiren Şube Müdürü Abdurrahman Konuk, "Genelde çocukların rahatsız etmemeleri için bilgisayarla ya da televizyonla baş başa bırakıyoruz. Çocuğun kendi odasında bilgisayar kullanması çok uygun değil. Mutlaka ailenin ortak kullandığı alanda bilgisayarın kullanılması gerekiyor ki anne-baba çocuğunun ne yaptığını görsün. Çocuk internete girdiğinde sosyal paylaşım sitelerinde karşı tarafta onun akranı gibi gösteren art niyetli kişiler çıkarabiliyor. Çocuktan tüm bilgilerini alıyor ve bunları istismar edebiliyor. Velilerin mutlaka çocukların girdiği siteleri kontrol etmesi lazım. Bunun için özel filtre yapan programlar var. Bu sayede çocuk bundan zarar görmemiş oluyor" dedi.
ÇOCUKLARIN OYUN OYNADIĞI BİLGİSAYARA ZARARLI YAZILIM BULAŞIYOR
Çocukların çok fazla internette oyun oynadığı bu sebeple bilgisayara çok fazla zararlı yazılım bulaştığını belirten Konuk, "Çocuğun oyun oynadığı bilgisayarda kişilerin bankacılık işlemi yapması sonucunda bulaşan bu zararlı yazılımlar nedeniyle kişisel bilgilerini art niyetli kişilere kaptırabiliyorlar. Vatandaşlar bu sebeple mağdur olabiliyorlar. Çocukların oyun oynadığı bilgisayarlarda bu tip işlemleri yapmak çok da sağlıklı değil. Sanal ortamda bilişim sistemi içerisinde yüzde yüz güvenliği sağlayamıyorsunuz" diye konuştu.
SANAL ORTAMDA KÜFÜR VE HAKARETTE SUÇ
Nasıl bir insanın yüzüne karşı hakaret etmek, küfür etmek suçsa, internet ortamında sosyal paylaşım sitelerinde ya da oyun oynarken karşısındaki insanlar yazışırken hakaret ve küfür etmenin de suç olduğunu söyleyen İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Abdurrahman Konuk, "Aslında insanlar bunu çok bilmiyorlar. Yapıyorlar ve bir kenara çekiliyorlar. Birisinin profil hesabını ele geçirmekte suç. Nasıl güncel hayatta yapılan tüm işlerde suç alanları belli ise sanal ortamda da yaptığınız zaman bu suç değil anlamına gelmiyor. İnsanlar bunun da çok farkında değil" dedi.
BASİT ŞİFRE YERİNE GÜVENLİ ŞİFRE
Toplu internet kullanılan yerlerde ortak ağı kullanıp bankacılık işlemlerinin yapılmasının çok riskli olduğunu söyleyen Şube Müdere Konuk, güvenli şifre seçimine de dikkat çekti. İnsanların çok sık kullandığı basit 1, 2, 3, 4 gibi şifrelerin kullanılmaması gerektiğini dile getiren Konuk, "Şifrede büyük ve küçük harf, rakamlar ya karakterler kullanılabilir. Bir çok mail adresi varsa her hesapta da aynı şifrenin kullanılması çok da mantıklı değil" diye konuştu.
540 DOSYAYA İŞLEM YAPILDI
Samsun'da 2013’ün ilk 11 ayında kendilerine yapılan başvuru sonucunda 155 dosyayı incelediklerini belirten Konuk, "Bununla birlikte Cumhuriyet Savcılığı’na intikal eden 385 dosya da bize gelmiş ve gerekli işlemler yapıldı. Toplamda 540 dosya ile ilgili işlem yapıldı. Bu rakamlar 2014 ve 2015’de daha fazla olacak. Her geçen gün bununla ilgili mağduriyetler artacak, arttığını da öngörüyoruz. Bunun dışında şubemize bağlı Adli Bilişim İnceleme Birimimiz mevcut. Bölgedeki 6 ilde suçla ilgili dijital mataryeller bize geliyor. Suç unsuru var mı yok mu incelemesini yapıyoruz. 2013'de Samsun’da 79 dosya, Ordu’dan 28, Tokat’tan 22, Amasya 15 Çorum, 14 Kastamonu, 10 Sinop’tan da 3 dosya gelmiş ve incelenmiş durumda" dedi.
PARMAK İZİ TANIMA SİSTEMİ İLE GİRİŞYAPILIYOR
Konuk, Adli Bilişim İnceleme Birimine yalnızca görevli olan 5 personelin parmak izi tanıma sistemiyle giriş yapabildiğini belirterek şubedeki diğer tüm birimlere güvenlik kartı ile giriş yapıldığını söyledi.