ESKİŞEHİR Valiliği okulla ilişkilerinin olmamasına karşın ilk, orta ve liselerin çevresinde dolaşarak öğrencileri rahatsız eden kişilere idari para cezası verilmesi kararlaştırdı.
Vali Güngör Azim Tuna imzasıyla yapılan açıklamada Eskişehir İl sınırları içerisinde bulunan ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okulların etrafında alınacak tedbirler kapsamında, okul ve öğrenci ile ilişiği olmayıp buralarda toplanan şahısların, okul çevresinden uzaklaştırılması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanması hakkında karar alındığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bu kararla, Eskişehir İl sınırları içerisinde kamu düzeninin sağlanması, okul çevrelerinde şiddetin önlenmesi, özellikle giriş ve çıkış saatlerinde okulların çevresinde olması muhtemel gürültü, kavga, taciz vb. olayların önüne geçilmesi, okulların çevresinde toplanan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılarak okul ile ilişiği olmayan, işsiz güçsüz, boşta gezen kişilerin okul çevresini mekan tutmalarının önüne geçilmesi, bu kişilerden öğrencilerimize gelebilecek her türlü tehdit ve tehlikenin ve olumsuzlukların engellenmesi, uyuşturucu satıcıların asıl hedefinin gençlerimiz olduğu hususu dikkate alınarak okul çevresinde uyuşturucu ile mücadele yapılması, yasa dışı faaliyet gösteren ideolojik ve bölücü örgütlerin gençlerimizi kandırmalarının engellenmesi ve; Öğrencilerin, şiddet içeren olaylardan, madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan, ruhsal bedensel ve cinsel yönde etkileyecek müstehcen neşriyat ve diğer olumsuz unsurlardan, yasadışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerden korunması için, okul ile ilişiği olmayan, işsiz güçsüz, boşta gezen, durumundan şüphelenilen kişilerin okul önü ve okul çevresinin mekan tutmaları önlenmesi amaçlanmıştır. Bu karar Eskişehir İl sınırları içerisinde bulunan ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okulların bahçesini ve okul çevresini kapsar. Bu karar 5 bin 442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C ve 66'ncı maddesi, 5 bin 326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi, 2 bin 559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu 2/A ve 11'inci maddeleri, Çocuk Koruma Kanunu ile 'Okullarda Güvenli Eğitim Ortamlarının Sağlanması' ve 'Güvenli Okul-Güvenli Eğitim Projesi' konulu Bakanlık genelgesi uyarınca hazırlanmıştır. Bu kapsamda İlkokul, ortaokul, lise ve dengi okulların çevresinde, bahçesinde veya okul dış kapısı önünde, okul öğrencisi olmayan, okulla ilişiği bulunmayan ve öğrenci yakını veya velisi olmayan şahısların okul çevresinden uzaklaşması sağlanacaktır. Alınan karara uymayanlar hakkında, 5 bin 442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66'ncı maddesi, 5 bin 326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesinin 1'inci fıkrası gereğince yasal işlem yapılacaktır." EK(EK/AAA)