EDİRNE’de görev yaptığı ilköğretim okulunda öğrencilere ders verdiği sırada Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni 37 yaşındaki Ahmet A., 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmada ‘suçun unsuru olan aleniyet unsurunun gerçekleşmemiş olması' gerekçesiyle beraat etti.
Öğretmen Ahmet A., hakkında geçen Mayıs ayında görev yaptığı 75’inci Yıl İlköğretim Okulu'ndaki dersinde ‘Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret’ ettiği iddiasıyla Edirne 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ne 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Edirne 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmaya tutuksuz yargılanan Ahmet A., Avukatı Turhan Tutumlu ile tanık öğrenciler katıldı.
DAVAYA ADD KATILDI, BARO KABUL EDİLMEDİ
Edirne Baro Başkanı Av.Özgür Yıldırım ile Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Başkanı Ahmet Yürük de duruşmaya katılacak öğretmen Ahmet A.’dan şikayetçi olduklarını belirterek davaya katılma talebinde bulundu. Edirne 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Suzan Yalçın Kutlu, davaya katılmak isteyen Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi’nin talebini kabul ederken, Edirne Barosu’nun başvurusunu ise doğrudan doğruya zarar görmediklerini ifade ederek kabul etmedi.
ÖĞRENCİLER DİNLENDİ
Mahkemede dinlenen öğrenciler öğretmenleri Ahmet A.’nın Atatürk’e hakaret ettiğini öne sürerek bu doğrultuda ifade verdi. Sanık Ahmet A.’nın avukatı Turhan Tutumlu ise öğretmen Ahmet A.’nın Atatürk’e hareket kastının olmadığını belirterek, “Müvekkilimin kastı kesinlikle Atatürk’e hakaret değildir. Bu kasıtla hakaret etmemiştir. Kastının bulunmaması nedeniyle öncelik beraatine, mahkeme aksi kanaatteyse hükmün açıklanmasından geri bırakılmasına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
İfadelerin ve taleplerin ardından 3’üncü Asliye Ceza Mahkeme hakimi Suzan Yalçın Kutlu kararı açıklayarak, “Mahkememize açılan kamu davasında suçun unsuru olan aleniyet unsurunun gerçekleşmemiş olması nedeniyle beraatine karar verilmiştir” dedi.
BARO, KARARI TEMYİZ EDECEK
Mahkemenin kararına tepki gösteren Edirne Baro Başkanı Av. Özgür Yıldırım, hem mahkemeye katılma taleplerinin kabul edilmemesini hem de beraat kararını temyiz edeceklerini açıkladı. Av. Yıldırım, “Talebimiz reddedilmiştir. Yerel mahkeme, suçun unsuru olan aleniyet unsurunun gerçekleşmemiş olması sebebiyle sanığın beraatine karar vermiştir. Müdahale talebimizin reddi ile birlikte beraat kararını temyiz edeceğiz. Yargıtay tarafından kararın bozulacağına inanıyoruz. Aksi takdirde Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm okullarında ve tüm sınıflarında Atatürk’e hakaret etmek suç olmaktan çıkacaktır. Beraat kararı her şeyden önce Anayasaya aykırıdır. Genç neslin Atatürk’e hakaret edilen sınıflarda eğitim–öğretim görmesi kabul edilemez” şeklinde konuştu.
İDARİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR
75’nci Yıl İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet A.’nın öğrencilerle tartıştığı derste Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik ‘ırkçı, faşist, kafataşçı, Nazilerle aynı zihniyette’ sözleriyle hakaret ettiği öne sürülmüştü. Olayla ilgili olarak Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan idari soruşturma sürüyor.