MERSİN polisi, uyuşturucu kullanımı ve zararları konusunda gençlere bilgilendirme çalışmalarını sürdürürken, düzenlenen etkinlikte 'Para' adlı eğitimli polis köpeğinin uyuşturucu bulma gösterisi nefes kesti.
Emniyet Müdürlüğü Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Madde Kullanımını İzleme ve Önleme Büro Amirliği, uyuşturucu kullanımı ve zararları konusunda Teyfik Sırrı Gür Atatürk Anadolu Lisesi 'ndeki öğrencilere 'Madde Kullanımı ve Zararları' konusunda panel verdi. Uzun zamandır çalışmalarını sürdüren ekipler, haftada ortalama 3 bin öğrenciye bu konuda bilgi veriyor.
Panelde, polis memuru Kürşad Buğra Bilgin, uyuşturucu maddenin bütün zararları öğrencilere anlattı. Uyuşturucu satıcılarının hedef kitlesinin gençler olduğunu belirten Bilgin, "İnsanın en önemli ve temel gerekli özelliklerinden olan yeniye ve bilinmeyene karşı duyulan ilgi ve bunun paralelindeki öğrenme ihtiyacının giderilmesi yolu olarak ilk akla gelen yol, 'deneme' gibi görünse de, bilimin kesin zararlı olarak belirlediği maddeleri sırf merakımızı yenmek adına deneyerek zararı ile yüzleşmek çağdaş insana yakışır bir tutum değildir. Özellikle 'bir defa denemekle bir şey olmaz' veya 'Ben kullanıyorum bir şey olmadı' gibi satıcıların sıkça kullanmış olduğu telkin yöntemlerine karşı bilinçli olunmalı ve bu tehlikeli oyuna asla düşülmemesi gerekir. Unutulmamalıdır ki, bu maddeleri size genelde sunacak kişiler, size en yakın olan çevrenizdir. Bu nedenle arkadaş seçimi sizler için büyük önem arz etmektedir. Mutlaka sizin gibi hayatında doğru hedefleri ve güzel uğraşları olan kişilerle arkadaşlık edinin ve unutmayın ki, çevrenizde sizi herhangi bir madde kullanmadan da aralarına alacak arkadaş ve gruplar mutlaka vardır" dedi.
Madde bağımlılığından kurtulmada en önemli etkenin erken teşhis olduğunu ifade eden Bilgin, "Bir gencin içinde bulunduğu aile, okul, yakın çevresi, bağımlı olan genci ne kadar erken fark eder, ona yardımcı olmaya çalışırsa, bağımlılıktan kurtulma şansının o kadar artar. Madde kullanan kişiler kendini öznel bir hoşnutluk içerisinde zanneder. Oysa ki doğal yolla mutluluk sağlamayı başarabilen insanların, bu tür maddelere yönelme riski çok azdır. Çocuklarımızı yetiştirirken doğal yollardan ve değerlerden mutlu olabilmeyi öğretebilirsek, kendilerini spor ve sanat etkinliklerine yönlendirebilirsek, kişi kendini mutlu kılabileceğini zannettiği ancak kısa sürede böyle olmadığını fark edip belki de çıkamayacağı bir yola girmekten korumuş oluruz" şeklinde konuştu.
Uyuşturucu kullanımına başlamanın en önemli etkeninin arkadaş ortamı olduğunu sözlerine ekleyen Bilgin, panelin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Panelin ardından ise okul bahçesinde 'Para' adlı polis köpeği bir otomobilde uyuşturucu araması yaptı. Ekip tarafından arabaya yerleştirilen uyuşturucu maddesini arayan Para, kısa bir sürede arabanın ön tarafına yerleştirilmiş olan uyuşturucuyu buldu. Bu gösteriye öğrenciler yoğun ilgi gösterirken, arama sonunda öğrenciler uzun süre köpeği sevdi.

Mİ(MKA/SS) (FOTOĞRAFLI)