DİYARBAKIR'da yapılan Şeyh Said'i anma etkinliğinde aralarında Abdullah Öcalan'ın da bulunduğu 5 kişinin fotoğraflarının bulunduğu pankartla ilgili etkinliği düzenleyen komiteye dava açıldı. 'Terör örgütü propagandası' yapmak suçundan yargılanan 5 kişi hakkında beraat kararı verildi.
Diyarbakır'daki Dağkapı Meydanı'nda 28 Haziran 2013 tarihinde bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin girişimiyle Şeyh Said'i anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte üzerinde Türkiye, İran ve Irak'ta çeşitli dönemlerde gerçekleşen Kürt isyanlarının önde gelen isimleri; 1925 yılında idam edilen Şeyh Said, 1937 yılında idam edilen Seyid Rıza, 1946 yılında idam edilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kadı Muhammed, Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin babası Molla Mustafa Barzani ve İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu bir pankart asıldı. Üzerinde 'Yolunuz yolumuzdur' yazılı olan pankartla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Soruşturma sonucunda etkinliğin tertip komitesinde bulunan BDP yetkilisi Şaban Turhan, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD)Genel Başkanı İmam Taşçıer, Din Adamları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP)Diyarbakır İl Başkanı Civanroj Ceyhan ve Özgürlük ve Sasyalizm Partisi (ESP) yetkilisi Aziz Mahmut Ak hakkında 'terör örgütü propagandası' yapmak suçundan dava açıldı.
MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ
Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuksuz 5 sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada savunmaları alınan tutuksuz sanıklar, etkinliğin Şeyh Said ve istiklal mahkemeleri mağdurlarını anmak için yapıldığını belirterek, suçlamaları kabul etmedi. Duruşmada söz hakkı verilen sanıklardan İmam Taşçıer, "Biz etkinliği yapmadan önce o pankart asılmış. Yani bizden önce asılmıştır. Bizim o afişle bir ilgimiz yoktur. Programımızda böyle bir afişin asılması da yoktu. Afiş saat 13.00 sıralarında getirilmiş ve polis müdahale etmiştir" dedi.
Davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanıkların yöneltilen suçu işlediklerine dair savunmalarının aksini kanıtlayacak kanıt bulunmadığını belirterek, beraatlerine karar verilmesini istedi. Mahkeme sanıklar; Aziz Mahmut Ak, Şaban Turhan, İmam Taşçıer, Süleyman Ekinci ve Civanroj Ceyhan'ın beraatlerine karar verdi. FB(GG/İD)