DEMİRTAŞ: TOPRAĞIMIZDA KÖLE OLARAK YAŞAMAYACAĞIZ
BDP'nin Nusaybin'deki mitinginde, bölgedeki iller ve ilçelerden partinin kaldırdığı otobüslerle getirilenlerle birlikte yaklaşık 50 bin kişi toplandı. Mitinge, BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkan Vekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan, HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, Milletvekilleri Erol Dora, Esat Canan, Halil Aksoy, Hasip Kaplan, Demir Çelik, Ayla Akat Ata, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, BDP'li belediye başkanları katıldı.
KÜRKÇÜ: SINIRLARI HİÇBİR ZAMAN KABUL ETMEDİNİZ
Mitingde ilk konuşmayı yapan HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, 1914'te çizilen sınırlarla dörde bölündüğünü öne sürdüğü Kürdistan'daki halkların uyandığı ve uyandığını dünyaya ilan ettiği görüşünü savundu. Kürkçü, "Kürtleri ayıran sınırları hiç bir zaman kabul etmediniz. Dünyada sınırlar kalkarken, Kürdistan'ın sınırlarla birbirinden ayrılması doğru değil. Biz Türkiye'nin diğer halkları olarak Kürt halkı özgürleşmedikçe, özgürleşmeyeceğimizi biliyoruz" dedi.
AHMET TÜRK: KÜRT HALKLARININ YÜZYILI
DTK Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise, bugünün Kürt halkının geleceği için tarihi bir gün olduğunu, verilen mücadele ile Kürt halkının özgür ve onurlu bir yaşam elde edeceğini söyledi. Türk, şunları söyledi:
"Bugün dört parça Kürdistan'ın, birleştirilmesi aşamasındayız. Kürdistan'a özgürlük aşamasındayız. Bugün Kürt halkını inkar eden, kirli siyaset dönemi bitmiştir. Dört parça Kürdistan, özgür ve demokratik bir yaşam istiyor. Bu insanı bir talebimizdir. Bu talepler elde edilinceye kadar mücadele edeceğiz. Biz utanç duvarının kaldırılmasını yeterli bulmuyoruz. Sınırların kaldırılması yetmez. İnsani yardıma ve ticarete açılması lazım sınırların. Kürtler'in arasındaki sınırlar her bakımdan kaldırılmalıdır. Bu yüzyıl Kürt halkının yüzyılıdır. Ortadoğu'da Kürtler büyük bir aktördür. Kürtsüz, Ortadoğu'ya özgürlük, demokrasi ve kardeşlik gelemez."
DEMİRTAŞ; SINIRLARI KABUL ETMEYECEĞİZ
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na çağrıda bulunarak, "200 metre, 50 metre ötenizde bir devrim yaşanıyor. Bu halk Türkiye ve Türklerin düşmanı değil. Türkiye ve Türkler'e silah sıkmış değil. Sadece kendi toprağında meşru savunmasını yapıyor. Sınırları çetelere açarken, bu halkın önüne duvarları öremezsiniz" dedi.
Türkiye, Katar ve Suudiler destek vermezse Suriye'deki çetelerin orada 3 gün kalamayacağı görüşünü savunan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kürtler özgür yaşamak istiyor. Türk Ordusu giremediği için Suriye'ye çeteler eliyle savaş yürütüyor. Baktılar ki oradaki devrimi durduramıyorlar, baktılar düne kadar terörist dedikleri halk, kendi düzenini kurmuş, bu kez duvar ve perde çekmeye çalışıyorlar. Bizler eğer bunu kabul edersek 100 yıl önce yaşananlar tekrarlanacaktır. Bedeli ağır mı olur? Bunu düşünmeyeceğiz. Çünkü kendi toprağımızda köle olarak yaşamayacağız. Biz sınırları kabul etmeyeceğiz. Kobani ve Kamışlı neyse, Kızıltepe ve Nusaybin odur."
SÜREKLİ EYLEM İÇİNDE OLACAĞIZ
Serikani'deki direnişin, kendi direnişleri olduğunu ve oradaki kazanımların da yine kendi kazanımları olduğunu savunan Demirtaş, "Duvarı yapmayacaklarını belirtiyorlar. Bu halkın direnişini görünce elbetteki yapmayacaklardır. Sadece duvarların yapılmaması yetmez, sınırları ticarete açacağız. Gazze için bütün dünyayı ayağa kaldıracaksın ama Nusaybin'de İsrail olacaksın. Bu olmaz, Türkiye'nin amacı sınırları ticarete açmayarak, buradaki halkın direnişi bırakması ve mülteci olmasıdır. Rojava devrimi Ortadoğu'nun kaderini tayin eden önemli bir devrimdir. Sadece Nusaybin değil, bütün halk Rojava devrimine sahip çıkacaktır. Sürekli eylem içerisinde olacağız" dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra BDP'liler, Mittani Kültür Merkezi önünde toplu olarak oturma eylemine başladı.
SINIR HATTINA GİDEN GRUBA POLİS MÜDAHALESİ
Polisin önlem aldığı sınır hattına giden yüzleri maskeli bir grup gösterici, polise havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polisin de gaz bombalarıyla karşılık vermesiyle mitinge katılanların büyük bir kısmı gazdan etkilendi. Bunun üzerine mitingin yapıldığı park, tamamen boşaldı.
BAŞKAN EYLEMİNE SON VERDİ
Bu arada sınırda 30 Ekim'den bu yana açlık grevine sürdüren Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, bugün eylemini sonlandırdı. Gökkan, tedbir amaçlı olarak Devlet Hastanesi'ne götürülerek kontrolden geçti.