Mithat ÜNAL/ANAMUR(Mersin), () - MERSİN'in Anamur İlçesi'nde KKTC'ye su verecek olan Alaköprü Barajı'nda su tutulacağı iddialarına, muz ve çilek üreticileri tepki gösterdi. Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü'ne yürüyen üreticiler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu'nun Anamur'da yağmurlar yağmadığı ve suyun debisi yükselmediği sürece suyun tutulmayacağı yönünde verdiği sözü tutmasını isterken, barajda su tutulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Devlet Su İşleri Anamur Şube Müdürlüğü'ne yürüyen Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Güzel, Anamur Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Güngör, mahalle muhtarları ile 300'e yakın muz ve çilek üreticisi, Alaköprü Barajı için su tutulacağı iddialarına büyük tepki gösterdi. Burada bir konuşma yapan Mehmet Güzel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu'nun Anamur'da yağmurlar yağmadığı ve suyun debisi yükselmediği sürece suyun tutulmayacağı yönünde verdiği sözü tutmasını istedi. Güzel, bölgede ciddi bir kuraklık yaşandığı için üreticinin en çok suya ihtiyacı olduğu bir dönemde barajda su tutulmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "KKTC bizim Yavru Vatanımızdır. Su vermeye her zaman hazırız. Ancak Alaköprü Barajı suyun, yağmurların yağmaya başlamasından sonra tutulmasının daha uygun olacaktır" dedi
ARALIK'TAN ÖNCE SU TUTULMAYACAK
Anamur Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Güngör de devletin vatandaşını ve üreticisini mağdur etmeyeceğine inandıklarını söyledi. Daha sonra üreticilerin önüne çıkan DSİ Anamur Şube Müdürü Ali Çakmak, suyun tutulacağı Alaköprü Barajı için en az 60 yıllık ölçüm değerlerini dikkate aldıklarını ancak su tutulması konusunda şimdilik bir tarihleri olmadığını söyledi. Sadece Sulama Birliği'nden bir görüş yazısı istediklerini kaydeden Çakmak, yağmurlar yağmadıkça su tutulma işleminin başlamayacağını dile getirdi. Şimdilik aralık ayından önce su tutulmasının mümkün olmadığını kaydeden Çakmak durumun yağmurlara ve su seviyesine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan köyleri ve tarım alanları baraj altında kalacak olan köylüler de yağmur yeterli olsa da kendilerine söz verilen tarım arazileri belirlenmeden su tutulmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Akine Mahallesi Muhtarı Süleyman Duman bir an önce tarım ve yerleşim alanlarının kendilerine teslim edilmesini istedi. Üreticiler, açıklamaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

FOTOĞRAFLI