Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'de, okul müdürleri değerlendirme anketi sonuçlarına tepki gösteren, Türk Eğitim- Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın ve mağdur edildiklerini belirten okul müdürleri, taraflı puanlama yapmakla suçladıkları ilçe milli eğitim ve şube müdürleri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
İzmir'de okul müdürleri değerlendirme anketleri sonucu, 750 okul müdüründen, 75 ve üstü puan alamayan 480'i görevden alınırken 270'i koltuğunu korudu. Eğitimciler puanlamalarda, hükümete yakın olan Eğitim Bir Sen üyelerinin kayırılıp diğer müdürlere kıyım yapıldığını öne sürerek tepkiler gösterdi. Bugün de yaklaşık 100 eğitimci, puanlamalarla ilgili suç duyurusunda bulunmak üzere İzmir Adliyesi'ne geldi. İzmir Adliyesi C Blok vatandaş girişi önünde toplananlar adına, suç duyurusundan önce yapılan basın açıklamasında, hep bir ağızdan 'Hak hukuk dediniz hakkımız yediniz', 'AKP şaşırma sabrımızı taşırma', 'Dik dur eğilme sendikan seninle', 'Okulda siyaset istemiyoruz', 'AKP yasayı al başına çal' ve 'Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz' sloganları atıldıı. Basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da katılıp destek verdi.
Basın açıklaması yapan Türk Eğitim- Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, Milli Eğitim'de tam bir kadrolaşma operasyonu yapıldığını, iktidarın, eğitimin her biriminde kendilerine koşulsuz biat edenleri görmek istediğini, kilit noktalara yandaşlarını getirmeyi hedeflerini öne sürdü. Şube Başkanı Sarısayın, "Cumhuriyet tarihinin en büyük kıyımı ve katliamı yapılmıştır. İş bilmeyen, emeği ve alın teri ile değil, siyasi hesaplarla, sendikal tercihleri nedeniyle makamlara getirilen okul yöneticileri devri başlamıştır. Okulların büyük bir kısmı emir kulları tarafından taraflı bir şekilde yönetilecektir. Okullar siyasi iktidardan icazet alanların mekanı haline gelecektir. Yılların kazandırdığı bilgi, beceri ve liyakat bir anda yok sayılarak, eğitimin gelişmesi için alın teri dökmüş insanlar göz ardı edilmiştir. İzmir'de değerlendirmeye tabi tutulan 750 okul müdüründen 480'i elenmiştir. Elenen bu okul müdürleri hiçbir objektif ve geçerli belgeye dayanmadan puanlamaya tabi tutulmuşlardır" dedi.
Bu işlemi yapan ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerinin bu değerlendirmeleri sağlıklı yapabilecek kadar bile birlikte çalışmadıklarını, hiç tanımadıkları okul ve kurum müdürlerinin haklarını yediklerini söyleyen Sarısayın, "Milli Eğitim Bakanlığı yasası zaten kazanılmış hakları ve sosyal statüleri yok eden bir yasadır. Bu yasanın akabinde çıkarılan 'Yönetici Atama Yönetmenliğ'inin de ucube olduğunu ilan etmiş, yöhnetmenlikte yer alan hususların eğitim hayatımızda ciddi bir kaosa yol açacağını belirtmiştik. Hukuku yerle bir eden, kazanılmış hakları bir gecede insanların ellerinden alan bu yasa ve yasanın getirdikleri Türk milli eğitim tarihi için utanç vesikasıdır. Yıllarca siyasetten uzak görevini yapan, vatansever ve milli menfaatlar için eğilmeyen, dik duran başarılı, bilgili okul müdürleri bu özelliklerinden dolayı iktidar tarafından cezalandırılmışlardır. Okullara siyaset sokmayan bu müdürlere; yandaş, kendi partilerinin ve sendikalarının kölesi olmadıkları için adeta kıyım yapılmış ve en düşük puanlar, gerekçesiz ve belgesiz olarak yanlı bir şekilde verilmiş, kazanılmış hakalrı ellerinden alınmıştır. Yanlı davranan ve tetikçilik yapan ilçe milli eğitm müdürleri ve şube müdürleri tespit edilmiştir. Sendikamız, her türlü hukuki yola başvuracaktır. Bu makamlar kimsenin orta malı değildir. Kişiye özel davranan, arkası sağlam olanı koruyan, milimetrik hesaplarla yandaş orduyu kumaya heveslenenler yargı önünde hesap verecektir" diye konuştu.
Basın açıklamasının sendika üyeleri ve okul müdürleri, puanlamayı yapan ilçe milli eğitim ve şube müdürleri hakkında taraflı davrandıkları gerekçesiyle, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

FOTOĞRAFLI