Seyfettin ARAS/İNEGÖL (Bursa)- BURSA’nın İnegöl İlçesi’nde 6 ay önce mobilyacı 46 yaşındaki Hüseyin Özkan’ın pompalı tüfekle öldürülmesiyle ilgili davada sanıkların yargılanması tamamlandı. Mahkeme heyeti, 26 yaşındaki Ümit Akman ömür boyu, 14 yaşındaki E.A.’yı 16 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırırken, öldürülen Özkan'ın eşi 37 yaşındaki Hatice Özkan ise beraat etti.
İnegöl’de mobilyacı Hüseyin Özkan, işleri iyi gitmeyince İnegöl Mobilyacılar Sanayi Bölgesi'ndeki işyerini kapattıktan sonra kendisine ait binayı kiraya verdi. 14 Ocak akşamı, 34 AG 610 plakalı otomobilini alarak evden ayrıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan yakınları, yaptıkları araştırmada Özkan'a ulaşamayınca Emniyet Müdürlüğü'ne giderek kayıp başvurusunda bulundu. 20 Ocak'ta Jandarmaya yapılan ihbarda ilçeye bağlı Konurlar ile Bahariye Köyü arasındaki ormanlık alanda yoldan 250 metre uzaklıktaki dere yatağında erkek cesedi bulduğu bildirildi. İnegöl Devlet Hastanesi morguna kaldırılan ve Hüseyin Özkan'a ait olduğu bildirilen ceset yakınları tarafından teşhis edildi.
Bölgedeki araştırmada Hüseyin Özkan’a ait otomobil, Ahmet Türkel Çevre Yolu üzerindeki Ortaköy Kavşağı yakınlarında İnegöl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından bulundu. Pompalı tüfekle öldürülen Hüseyin Özkan’ın cinayeti ile ilgili soruşturmayı sürdüren İnegöl Jandarma Komutanlığı ekipleri, cinayetle ilgili Ümit Akman ve E.A. adlı şüphelileri gözaltına aldı.
Soruşturma sürdürülürken, çelişkili ifadeler veren Hüseyin Özkan'ın eşi Hatice Özkan da cinayete azmettirdiği iddiasıyla gözaltına aldı. Sorgulamalarından sonra adliyeye çıkartılan zanlılardan Hatice Özkan, "Ben bir şey yapmadım. Suçsuz yere buradayım. Pişmanım" dedi.
Sorgulamaları tamamlanan şüphelilerden Hatice Özkan'ı, 'cinayete azmettirmek', Ümit Akman ve E.A. ise 'adam öldürmek' ve 'yağma' suçlarından tutuklandı. Daha sonra yapılan duruşmada Hatice Özkan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Bugünkü karar duruşmasında cinayeti işlediğini itiraf eden sanık Ümit Akman, "Hüseyin Özkan defineye çok meraklıydı. Ben tüfeği yanıma aldım ve birlikte öğle saatlerinde olay yerine gittik. Ben ve E.A. olay yerinde kazı yaptık. Maktulü o anki sinirlenmem sonucunda vurdum. E.A. ise olayları sadece izledi. Tüfek maktulün bana aldığı tüfekti" dedi.
Hüseyin Özkan’ı öldürdüğünü itiraf eden Ümit Akman, ömür boyu ve 'yağma' suçundan da 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cinayete yardım ettiği iddiasıyla yargılanan E.A. ise 11 yıl 3 ay, 'yağma' suçundan da 5 yıl ceza aldı. Öldürülen mobilyacının eşi Hatice Özkan ise suçsuz bulundu ve beraat etti.

FOTOĞRAFLI