Sebile ÇETİN/ BURSA, ()-TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Mudanya İlçesi’nde LYS stresini atmak için eğlendikten sonra deniz manzarası izlemekten dönen 7 öğrenciden 2'sinin ölümü ile sonuçlanan kazanın sorumlusunun Karayolları ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olduğunu öne sürdü.
Mart, yolun kazaya davetiye çıkarttığını belirterek, “Toprak üzerine asfalt dökülerek, yol trafiğe açılmış. Yol, fiziki koşullara uygun nitelikte önlem alınmadığından teknik olarak hatalı. Yüzde 10'a varan bir eğim ve 90 derece açı oluşturan çok tehlikeli bir viraj bulunuyor. Ne virajda, ne de yol boyunca hiçbir bariyer, trafik işareti bulunmuyor” dedi.
Bursa’da LYS sınavının ardından stres atmak için ‘After LYS’ partisine katılan 7 öğrenci  kiraladıkları otomobille deniz manzarası izlemek için Mudanya İlçesi’ne bağlı Yeni Mahalleye gitti. Yamaçtaki bir tepeden Mudanya manzarası izleyen gençlerin bulunduğu otomobil, Yeni Mahalle Gül Sokak’ta bir virajı alamayarak, 10 metre yükseklikten sitenin bahçesine düştü. Kazada gençlerden ikisi de 18 yaşında olan İdil Bayar ve Beyza Varol yaşamını yitirdi. Yaralı kurtulan Aytuğ Bayar, Basri Yılmaz, Berfo Çakır, Beril Varol ve Tolga Şahin’in ise tedavisi sürüyor.
MAKİNA MÜHENDİSLERİ RAPOR HAZIRLADI
MMO Bursa Şubesi, kaza yerinde inceleme yaptı. MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Bursa Akademik Odalar Birliği binasında basın açıklaması düzenleyerek raporu açıkladı. Başkanı İbrahim Mart, şehirlerarası karayollarında olduğu gibi kent içi yollarda da benzer nedenlerden dolayı ölümlü kazalar sıkça yaşandığını söyledi. Mart, kaza yerindeki kusurları şöyle sıraladı:
“Toprak üzerine asfalt dökülerek, yol trafiğe açılmış. Yol, fiziki koşullara uygun nitelikte önlem alınmadığından teknik olarak hatalı. Yüzde 10'a varan bir eğim ve 90 derece açı oluşturan çok tehlikeli bir viraj bulunuyor. Ne virajda, ne de yol boyunca hiçbir bariyer, trafik işareti bulunmuyor. Bu tespitlere bakıldığında bu yol yol değil.”
“YOL KAZAYA DAVETİYE ÇIKARTIYOR”
Yolun kazaya davetiye çıkarttığını belirten Mart, “Yolun bu şekilde göz göre göre ilgili kurumlar tarafından trafiğe açılması ve dolayısı ile kullanılması hata. Kaza ile ilgili söyleyecek olursak, kusurun büyüğü bu yolu trafiğe ve kullanıma açan Karayolları ve Belediyededir. Başta Karayolları ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgilileri kent içinde benzerlerine çokça rastladığımız ve büyük risk oluşturan bu tür yollar öncelikli olmak üzere, kent içi yolların gözden geçirilmesi, eksiklerin tamamlanması ve hataların giderilmesi gibi gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz” diye konuştu.
“DENETLEMEDEN AÇARSANIZ CİNAYET İŞLERSİNİZ”
MMO Bursa Şubesi Ulaşım Komisyonu Başkanı Selçuk Yıldırım da, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü suçlayarak, “Karayolları Trafik Kanunun 13’ncü maddesi gereğince, yolun yapımından ve bakımından sorumlu kurumlar her türlü güvenlik önlemini almakla yükümlüdür. Taşıt trafiğinin güvenliğini sağlamadan yolu trafiğe açamazsınız. Açarsanız ve kanunun gereklerini yerine getirmezseniz sorumlu olursunuz. Aynı kanunun 7’nci maddesi derki Türkiye’deki tüm yollarda trafik işaretlemelerinin standardizasyonundan ve işaretlemenin doğruluğunu denetlemekle Karayolları yükümlüdür. Ama maalesef Türkiye sınırlarında Karayolları bu görevini hiçbir zaman yerine getirmemiştir. Denetleme görevini yapmamıştır. Bunu yapmadığı için Karayollarının sorumluluğu vardı. Oto korkuluk, beton bariyer veya trafik işaretlemelerini yapmadan yolu trafiğe açamazsınız. Açarsınız cinayet işlersiniz. Yolu düzenlemeden insanlardan kaza yapmamasını isteyemezsiniz. Trafik kazası bir kader değildir bir ihmalin soncudur” dedi.

FOTOĞRAFLI