MAKİNE Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKEK) bağlı Kırıkkale Silah Fabrikası'nda üretime geçmesi planlanan Milli Piyade Tüfeği'nin özel sektör bünyesinde yapılacak olması, tepkilere neden oldu. 420 kişinin çalıştığı fabrika önünde öğle tatilinde toplanan işçiler tepkilerini dile getirirken, Türk-İş'e bağlı Türk Metal sendikası Kırıkkale Şubesi Başkanı Mürsel Özcal, "Milli Piyade Tüfeği'nin özel sektöre verilmesine karşıyız" dedi.
Mürsel Öcal yaptığı basın açıklamasında, MKE'de çalışan mühendislerle işçilerin emekleri ve yoğun katkısıyla üretilen Milli Piyade Tüfeği'nin seri üretimi ile ilgili gündeme gelen haberleri kaygıyla karşıladıklarını belirtti. Öcal şunları söyledi:
"Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile MKE arasında prototip üretiminden sonra ön taleple Milli Piyade Tüfeği üretilmesi için anlaşma yapılmıştır. Bu sayının artması halinde yeni yatırımların yapılabilmesi için 1 yıl önceden MKE'ye bildirileceği hükmü de sözleşmeye konmuştur. Ancak kurum yetkilileri Sanayi Müsteşarlığı'nın bu hükme uymadığını ve siparişlerin ilave taleple arttırıldığını iddia etmektedir. Yine kurum yetkilileri bu duruma çare olarak Milli Piyade Tüfeği'nin bir bölümünün MKE Silah Fabrikası'na, kalan tüfeklerin ise özel sektörden sağlanması eğilimindedir. Öncelikle bilinmelidir ki, Milli Piyade Tüfeği bizim çocuğumuz kadar değerli bir üretimdir. Bizim alın terimiz, bizim göz nurumuzun eseridir. Dolayısıyla, bu silahın üretimi, montaj testleri, kalite kontrolü kabulü, yurt içi ve yurt dışı satışını yapacak tek yer, son karar merci MKE Kurumudur. Bizim bu noktadaki önerimiz, diğer silah üretimlerinde olduğu gibi bu silahta da parçaların üretiminde fabrika kapasitesinin sonuna kadar kullanılmasıdır. Yetişmesi zor olan parçalar için alt yüklenici kullanılmasından daha doğal bir şey olamaz. Biz bu görüşlerimiz dışında hiçbir uygulamaya destek vermeyiz. Kesinlikle Milli Piyade Tüfeği'nin parçalarının özel sektöre verilmesini istemiyoruz ve sonuna kadar da hakkımızı arayacağız."
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklamasında, fabrika önünde toplanan işçiler protestoda bulundu. Basın açıklamasının ardından silah fabrikası işçileri işyerlerine döndü.