TIR'LAR DURDURULDUKTAN SONRA NELER YAŞANDI?
19 Ocak'ta MİT'e ait TIR'ların durdurulup, aranmasının ardından olay günü nöbetçi olan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu madde ile yetkili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile birlikte aynı statüdeki Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca'nın özel yetkileri kaldırıldı. Ahmet Karaca Kayseri'ye geçici görevle atanırken, Takçı da Trabzon'a tayin edildi.
Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay da görevinden alındı. Daha sonraki günlerde Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı. Trabzon'a atanan Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, olayla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı gazeteler hakkında suç duyurusunda bulunarak, manevi tazminat davası açtı. Özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcıları ile bu statüdeki savcıların koruma görevini yapan 20 polise de görevden el çektirildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen casusluk soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınan ve ifadesinin ardından serbest bırakılan Yüzbaşı Hakan Gençer geçen 10 Nisan'da, Astsubay Gültekin Menge de bir gün sonra getirildiği Adana'da çıkartıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Daha sonra avukatların itirazı üzerine bu askerler tutuklamadan 5 gün sonra tahliye edildi.
Adana Valiliği ise jandarmanın sorumluluk alanında daraltmaya gidip, kent merkezinden geçen transit yollar ile merkezin uzağındaki bazı köy ve mahallelerin sorumluluk alanını polise verdi. Bu düzenleme içinde MİT'e ait TIR'ların durdurulduğu Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu da polisin sorumluluk bölgesine geçti.

(BY/RT) (FOTOĞRAFLI)