İbrahim MAŞE- Mustafa İNSAN/MERSİN, () - MERSİN Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısı ile toplanan yaklaşık 300 kişi, son günlerde kent gündemini meşgul eden ve TBMM'ye taşınan Kürtçe müzik yasağı iddialarına tepki için yürüdü.
Özgür Çocuk Parkı önünde toplanan eylemciler, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz'ın belediyeye ait salonlarda düzenlenen düğünlerde Kürtçe müzik çalınmasını yasakladığı iddialarına tepki göstererek belediye binasına siyah çelenk bıraktı. 'Kardeşimin Diline Dokunma, Irkçılığa Geçit Vermeyeceğiz' pankartı açan eylemciler, siyah çelenk taşıyarak yürüyüşe geçti. Türkçe ve Kürtçe olarak 'Kocamaz Şaşırma Sabrımızı Taşırma', 'Yasakçı Başkan İstemiyoruz, ve "Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganları atan eylemciler, İstiklal Caddesi üzerinden Atatürk Caddesi üzerindeki belediye binasına kadar yürüdü. Belediye binasına 100 metre kala çevik kuvvet polislerinin barikatı ile karşılaşan eylemciler, bir süre barikatın önünde bekleyerek slogan attı. Yapılan müzakere sonrasında çevik kuvvet polisleri 50 metre geriye çekilirken eylemciler barikat önünde basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklama yapan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi Kocamaz'a yüklenerek, "Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı düğün salonları, restoran, park yerlerindeki işletmeciler üzerinde baskı kurarak, buralarda Kürtçe veya farklı dillerde şarkı söylemek, müzik çalmak, halay çekmenin yasaklandığını, aksi durumda sözleşmelerinin iptal edileceği tehdididnde bulunduğu günlerdir tartışılmaktadır. Biz Emek ve Demokrasi Platformu olarak bay başkanın yaptığı yanlıştan dolayı Mersin halkından özür dilemeyi beklerken, bu yasaklara karşı olanları gaflet, dalalet ve ihanetle suçlama cüretini göstermiştir. Bay Başkan açıklamasında böyle bir yasak getirmedim demiyor. Tam aksine, yasaklama olayını sahipleniyor. Siz hangi sıfatla dışarıdan gelecek sanatçıları yasaklıyorsunuz? Siz sıkı yönetim komutanı mısınız? Kürt halkı diline, kültürüne sahip çıkmak için bedeller ödedi. şarkılarını söylemesi, halaylarını çekmesi sizin hislerine bağlı olamaz" dedi.
Açıklamanın ardından eylemciler, Kürtçe müzik çalarak halay çekti. Halayların ardından 4 eylemci, dev Türk bayrakları ile süslenmiş olan belediye binasına siyah çelenk bıraktı. Bir süre eylemlerine devam eden kalabalık, olaysız bir şekilde dağıldı

FOTOĞRAFLI