TÜRK Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 20 Mart'ta 10 kişinin öldüğü 5 kişinin de yaralandığı hemzemin geçit faciasının, bir dizi ihmalden kaynaklandığı belirterek, kazaya neden olan aksaklıkları bir rapor halinde açıkladı.
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, kazadan sonra, Mimar, İnşaat, Çevre, Elektrik, Gıda, Jeofizik, Jeoloji, Kimya, Maden ve Makine Makine Mühendislerinden oluşan heyet kurarak inceleme yaptı. Kamusal sorumluluk gereği kazanın nedenlerini tespit etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere komisyon oluşturduğu vurgulanan açıklamada, hazırlanan rapora göre aynı yerde ve benzer hemzemin geçitlerde daha önce meydana gelen kazalar da dikkate alındığında, 'Facia, adeta geliyorum demiştir' denildi. Durdurma bariyerlerinin yetersiz olduğu vurgulanan raporda, gözcü kulübesinin yakınında bulunan 'iltisak (bağlantı) hatları'ndaki özel şirketlere ait vagonların, görevlinin görüş mesafesini olumsuz etkilediği; trenin geldiğini gözcü kulübesindeki görevliye haber verecek elektronik uyarı sisteminin de bulunmadığına da dikkat çekilerek acil önlemler alınması istendi.
RAPORDA ÇARPICI TESPİTLER
Rapordaki bazı dikkat çekilen noktalar şöyle sıralandı:
* Bariyerlere kumanda eden bekçinin bariyerleri indirmede ihmali olur ise hemzemin geçitten geçen araçların Mersin yönünden gelen treni görme açısı, park etmiş vagonlar nedeniyle kapanıyor. Bekçi, şu andaki mevcut sistemde gözcü kulübesinden yaklaşık 1000-1500 metre mesafeden görmüş olduğu trenleri, görüş açısına ve kişisel yeteneklerine bağlı olarak karar vererek bariyer kollarını kapatmaktadır.
* 12 saat süreyle çalışan bir kişi sadece kendi sağlık ve kişisel yetenekleriyle hareket ederek trenlerin gelişine göre bariyer kollarını açıp kapatmaktadır. Bu da mevcut sistemin yeterli olmadığı ve sadece insana dayalı olduğu görülmüştür. Hâlbuki trenin belirgin bir mesafede hemzemin geçide gelmekte iken belirgin bir haberleşme sistemiyle gözlemci kişiye bilgi iletmesi ve uyarması gerekmektedir.
* Bariyer yolun yarısını kontrol etmekte, kuzey tarafındaki giriş bariyeri de yolun diğer yarısını kontrol etmektedir. Hâlbuki şoförler istedikleri zaman yolun ters tarafından girerek karşıya geçebilmektedir. Yolun tamamı kontrol altında değildir. Yani bariyerler her ne kadar görevli tarafından kapatılsa dahi, görevlinin kontrolü dışında ters istikametten girerek karşı yola geçme imkânı mümkündür. Bu konuda görevlinin yapabileceği hiçbir şey yoktur.
* Ayrıca mevcut bariyerlerin sayısı 4'e çıkarılmalı ya da bariyer kollarının demiryolunu tam kapatacak şekilde uzatılması gerekmektedir. 1500-2000 metre mesafeye koyulacak uyarıcı sistem hem bekçiyi uyarmalı, hem de trafik araçlarını dev bir ekrandan 'Tren geliyor! Dur!' şeklinde bir uyarı ekrana gelmesi de karayolu vasıta sürücülerine çok ciddi bir ikaz olacaktır.
BARİYER BEKÇİSİ TUTUKLU
Merkez Akdeniz İlçesi Bağcılar hemzemin geçitte 20 Mart'ta meydana gelen kazada, makinistler Hüseyin Erdem ve Mehmet Erkan yönetimindeki 62028 sefer sayılı yolcu treninin, Fahri Kaya yönetimindeki 33 M 1104 plakalı minibüse çarpması sonucu meydana gelen kazada Mine Serten, Harun Salık, Ünal Acar, Kenan Erdinç, Onur Atlı, Sinan Özpolat, Cavit Yılmaz, Mehmet Akşam, Ayhan Akkoç ve Oğuzhan Beyazıt yaşamını yitirmiş, servis sürücüsüyle birlikte 5 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınan makinistler serbest bırakılırken, bariyerleri kapatmadığı iddia edilen hemzemin geçit görevlisi Erhan Kılıç tutuklanmıştı.

 AŞ(OA/AAA) (FOTOĞRAFLI)