MERSİN Barosu Başkanı Alpay Antmen, Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili askeri savcılığın verdiği 'takipsizlik' kararını eleştirerek, "Roboski- Uludere katliamı ile ilgili bu karar, ülkemizdeki hukuksuzluğun son halkasını oluşturmaktadır. Orada öldürülen vatandaşlarımız kim vurduya gitmiştir" dedi.
17 Aralık operasyonu sonrası yargıda ve emniyette yaşanlar başta olmak üzere son günlerde Türkiye'nin gündemini oluşturan konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Alpay Antmen, iktidarın emrindeki emniyet mensuplarının mahkeme kararlarını uygulamamaya, savcıların yürütmekte olduğu soruşturmaların da engellenmeye çalışıldığını öne sürdü.
Antmen, "Yolsuzluk soruşturması yapanlar, soruşturmada adı geçenlerin imzaları ile görevden alınmakta, Cumhuriyet Savcıları adli kolluğa sözünü dinletememekte, Cumhuriyet Savcılarının elinde soruşturma dosyaları anında alınmakta, silah taşıdığı ileri sürülen araçlar aranamamakta, Cumhuriyet Savcıları müteahhitlere misafir olmakta veya bu gibi ağır bir ithamla karşı karşıya bırakılmakta, sabah operasyon yapan kolluk öğleden sonra görevden alınabilmekte, yolsuzluk soruşturmalarının önü tıkanmakta, belki de deliller karartılmakta ve aslında yargı yıpratılarak hukuk devletine son verilmektedir" diye konuştu.
KARAR, HUKUKSUZLUĞUN SON HALKASIDIR
Paralel Devlet iddiaları ile karşı karşıya kalmanın bardağın taşıran son damla olduğunu da belirten Antmen, Uludere operasyonunu da değerlendirerek şöyle dedi:
"2 yıldır sürdürülmekte olan Roboski-Uludere katliamı ile ilgili takipsizlik kararı verilmesi ülkemizdeki hukuksuzluğun son halkasını oluşturmaktadır. Orada öldürülen vatandaşlarımız kim vurduya gitmiştir. 17 Aralık'tan bu yana Türkiye'nin kendisinin oluşturduğu ve hazırladığı anayasayı, yasaları, HSYK, emniyet ve yargı gibi kurumları yok sayan bir irade tarafından yönetilmektedir. Hatay ilimizde Suriye'deki silahlı çetelere, silah taşıdığından kuşkulanılan bir TIR'ı aratmamak için polis, jandarma ve MİT'in yargıya direndiğini, savcıyı tehdit ettiği bir skandal ile karşı karşıyayız."
BU GİRİŞİM, HUKUK İÇİN SON ÇABADIR
Devlet içerisinde bir paralel devletin olduğunu beyan eden siyasi iktidara seslenen Antmen, sözlerine şöyle devam etti:
"11 yıldır iktidarda olan siyasi iktidarın, gerçekten varsa bu yapılanmaya neden göz yumduğu ve destek verdiği hususu ise izahtan varestedir. Sayıştay'ı devre dışı bırakan siyasi iktidar şimdi, Danıştay'ı da fonksiyonsuz hale getirmeye çalışmaktadır. Siyasi iktidar, adeta tüm gücü kendi elinde toplama gayreti içine girmiştir. Bu durum vatandaşlarımızın hukuk güvenliğini ortadan kaldırmaktadır. Barolar Birliği Başkanı tarafından yapılan girişimlerin her ne kadar siyasi iktidara uzatılmış bir can simidi gibi görülme ihtimali varsa da, açıkça söylemek gerekiyorsa bu çaba hukuk içindir ve belki de ülkemiz için, hukuk için, ileri demokrasi değil tam demokrasi için yapılan son çabadır."