DİYARBAKIR'da, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) tarafından köy koruculuğunun kaldırılması için kampanya başlatıldı.
Mazlum-Der Diyarbakır şubesi, geçici ve gönüllü köy koruculuğuna son verilmesi için kampanya başlattı. Dernek binasında bir açıklama yapan Mazlum-Der Başkan Yardımcısı avukat Cihan Ülsen, bölgede silahlı eylemlerin başlamasıyla yoksul ve işsiz bölge halkının zamanla ya göç veya koruculuğu kabul etmeye zorlandığını ve bu nedenle de 1985 yılında koruculuk sisteminin kurulduğunu iddia etti. PKK'nın eylemlerini arttırması ve çatışmaların yoğunlaşması ile koruculuğun zamanla kalıcı hale geldiğini belirten Ülsen, "Ellerinde silahla dağlarda, şehirlerde, köylerde gezen sivil insanlar zaman zaman kendi köylüsüne bunu bir üstünlük ve ayrıcalık aracı olarak kullandı. Geçici köy korucuları yol kontrollerinden ev baskınlarına ve sınır ötesi operasyonlara götürülen silahlı devlet gücünün/kolluk kuvvetlerinin yedeği haline getirildiler" dedi.
BİR ÇOK SUÇA BULAŞTILAR
Sayıları onbinlerle ifade edilen geçici ve gönüllü köy korucularının birçok olaya karıştığını belirten Ülsen, "Yapılan araştırmalara göre 1990-2009 yılları arasında korucular tarafından 299 silahlı saldırı sonucu 192 kişinin ölmüş, 212 kişinin yaralanmış, 38 köy yakılıp 14 köy boşaltılırken 454 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kalmış, 12 kişi de taciz ve tecavüze uğramıştır. Etkin soruşturmalar geçirmeyen korucular, göstermelik birçok yargılama sonucunda cezasızlık ile mükâfatlandırılmışlardır" dedi.
Barış sürecinin başlamasıyla oluşturulan Güneydoğu Anadolu Akil İnsanlar Heyeti tarafından hazırlanan raporda da halkın koruculuk sisteminin tümden kaldırılmasını istediğini belirten belirten Ülsen, silahlı unsurların silahsız kişilere karşı tahakkümünü ortadan kaldırmak ve toplumsal barışın tesisi için barış süreci olarak adlandırılan bu dönemde en öncelikli ve acil konunun "koruculuğun kaldırılması" olduğunu söyledi. Ülsen şöyle devam etti:
"Silahların susmasının savunulduğu bir dönemde sivil insanların halen 'geçici köy koruculuğu' adı altında silahla dolaşmalarını ve sistemin suç ve suçlu üretmeye devam etmesine göz yumulmasının bu savunuya ve barışa aykırı olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle bugün başlattığımız kampanya ve bu kampanya çerçevesinde gerçekleştireceğimiz eylem ve etkinliklerle koruculuk sistemi tümden kaldırılıncaya kadar mücadele edeceğiz. Başlatmış olduğumuz bu kampanyadan amaçlanan öncelikle suça bulaşan korucuların tespiti ve yargılanmasını sağlamak, bugüne kadar koruculuk yapmış kişilerin emekliliği veya istihdamı ile ilgili tedbirlerinin alınması ile yeni mağduriyetlerin oluşmasını engellemek ve sonuçta Koruculuk Sisteminin kaldırılmasını sağlamaktır."

RY(GG/AAA)(FOTOGRAFLI)