MAVİ Marmara gemisinde öldürülen Furkan Doğan için Kayseri’de tazminat davası açıldı. Davayı takip eden Mavi Marmara gemisi avukatlarından Uğur Yıldırım, İsrail’in özür dileyerek suçunu kabul ettiğini ancak ceza da alması gerektiğini, Türkiye’nin asla bir pazarlık yapamayacağını söyledi.
Adalet Sarayı önünde açıklama yapan İstanbul Barosu avukatlarından Uğur Yıldırım, Mavi Marmara gemisi saldırısından sonra İsrail’e karşı açılan davaların devam ettiğini belirtti. İsrail’in haksız bir saldırı yaptığını ifade eden Avukat Uğur Yıldırım, açılan davalarla bu saldırının karşılığını almaya çalışacaklarını söyledi. Kayseri’de de saldırıda ölen Furkan Doğan için bir tazminat davası açıldığını anlatan Uğur Yıldırım, “İsrail’in Mavi Marmara’da yapmış olduğu insanlık katliamına karşı uluslararası ceza mahkemelerinde, İstanbul’da ağır ceza mahkemesinde dünyanın değişik ülkelerinde yapılan soruşturmalarda ve yerel mahkemelerde İsrail’in peşini bırakmayacağımızı söylemiştik. Bu noktada da uluslararası ceza mahkemelerinde, İsrail kuvvet komutanları hakkında davamız devam ediyor. Dava açmamızın nedeni, haksız fiilin belirlenmesi ve İsrail’in haksızlığının yeniden tescil edilmesidir” dedi.
İsrail ile Türkiye arasında ölenler için bir tazminat pazarlığının yapılamayacağını belirten Yıldırım, “İsrail ile Türkiye arasında pazarlıkların yeniden başladığı, hatta bir tazminat indirimi konusu olduğu gibi bazı açıklamalar duyuyoruz. Bu konuda ölenlerin yakınları ve Mavi Marmara davası katılımcıları olarak, İsrail’in yapmış olduğu fiilinin karşılığını mutlaka görmesini, hem dünyada da hem mahkemelerde her platformda haksızlığının bir kere daha tescil edilmesi peşindeyiz. Burada ödenecek tazminat İsrail’in haksızlığının karşılığı olacaktır. Türkiye bugün İsrail ile bir tazminat pazarlığının içindeyse, mutlaka İsrail’in bu tazminatı haksız fiil tazminatı olarak, yaptıklarını kabul edip, bir ceza olarak bunu ödemesi gerekir. Tazminatın, caydırıcı olması için uluslararası boyutlarda, gereken limitlerde olması gerekir” diye konuştu. İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Şaban Sözduyar da davalardaki amaçlarının, Gazze’nin özgürlüğüne kavuşması, geminin amacına ulaşması ve Furkan Doğan’ın kanının yerde kalmaması olduğunu belirtti.