TÜRKİYE Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, Marmara Üniversitesi’nde Atatürkçü Düşünce Kulübü’nün (ADK) kapatılmasını, üniversitenin Göztepe yerleşkesinde düzenledikleri eylemle protesto etti.
Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi önünde, saat 11.30’da toplanan yaklaşık 100z TGB üyesi, “Diren Marmara ADK, üniversiteler seninle”, “Atatürk’e dokunma hesabını sorarız” yazılı pankartlar açtı. “Atatürk’e dokunma hesabını sorarız”, “Atatürk gençliği görev başına” şeklinde slogan atan gruba üniversite içinde çıkan başka bir grup da katıldı. Girişte açıklama yapması beklenen eylemciler bir anda güvenlikçilerin engeliyle karşılaşmadan kampüs içine girdi. Atatürk heykeli önünde toplanan grup adına açıklama yapan Marmara Üniversitesi ADK Başkanı Sıla Ay, “Rektörlük MÜ Atatürkçü Düşünce Kulübünü kapattığını açıkladı. Kapatılan bu kulüp bugün yüzlerce kişiyle burada. Bize 29 Ekim çalışması yürüttüğümüz gerekçesiyle güvenlik tutanakları ile ADK’nın kapatıldığını söylediler. ADK 29 Ekim’i kutlamak için kimseden izin almak zorunda değil. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı hiçbir yerde tehlike ve güvenlik endişesi yaratmaz. Biz her zaman Cumhuriyeti savunmaya ve daha ileriye taşımaya söz verdik” dedi.
KULÜPLERİ KAPATIRSANIZ GENÇLİĞİ ÖLDÜRÜRSÜNÜZ Eyleme destek veren Marmara Üniversitesi ADK danışmanı öğretim görevlisi Özcan Özbek, Atatürkçü Düşünce Kulübü’nün sudan gerekçelerle kapatıldığını belirterek, “ Bilim yuvaları olan üniversiteler özgür düşünmeyi, paylaşmayı ve sosyalleşmeyi sağlayan ortamlardır. Kulüpler sosyal yünden gençlerin gelişmesi için vardır. Bunları kapattığınız zaman gençliği öldürmüş olursunuz. Bu kararı veren üniversite yönetimini kınıyorum” dedi. Eylemciler, konuşmaların ardından hep bir ağızdan Andımız’ı okudu.
REKTÖRLÜĞE YÜRÜMEK İSTEDİLER Grup, daha sonra ADK’nın kapatılma gerekçesini öğrenmek için, rektörle görüşmek istedi.
“Özgür bilim özerk üniversite” sloganları atarak yürüyüşe geçen eylemcilerin önü özel güvenlik görelileri tarafından kesildi. Çevik kuvvet ekipleri de özel güvenlikçilerin hemen arkasında önlem aldı. Burada yapılan görüşmeler sonrası seçilen 3 temsilcinin rektörlük binasına girmesine izin verildi. Aralarında TGB Başkanı Çağdaş Cengiz’in de bulunduğu kalabalık yaklaşık bir saat görüşmenin bitmesini bekledi.
REKTÖRE 22 ARALIKA KADAR SÜRE TANIDILAR Yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Marmara Üniversitesi ADK Başkanı Sıla Ay, rektör Zafer Gül’le okulda olmadığı gerekçesiyle görüşemediklerini, kendileri ile görüşen üniversitenin güvenliğinden sorumlu rektör yardımcısı Hasan Selçuk’un da ADK’nın neden kapatıldığını bilmediğini söylediğini belirtti.
TGB Başkanı Çağdaş Cengiz ise, “Hiçbir kuvvet Marmara Üniversitesi ADK’yı kapatamaz. Gerekçe bildirene kadar ADK burada faaliyetlerine devam edecek. 22 Aralıkta Kadıköy’de TGB, Türkiye’nin 60 kampüsünden 10 binlerce gencin katılımıyla eylem yapacak. O tarihe kadar eğer rektörlük bize açıklama yapmaz ise, ya da ADK’nın kapatılma kararını geri almazsa, o yüzbinler buraya gelir o kararı yırtar atarız” dedi.
Eylem açıklamaların ardından olaysız bir şekilde sona erdi.