MARDİN'in Kızıltepe İlçesi'ne bağlı Yurtderi Köyü'ndeki kuyuda yapılan kazıda bulunan ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kemiklerin Abdulbaki Birlik, oğulları Kemal ve Zübeyir Birlik ile Zeki Alabalık'a ait olduğu belirlendi.
İHD Mardin Şube Başkanı avukat Erdal Kuzu, Kızıltepe Cezaevi önünde 1995 yılında gözaltına alınan ve bir daha kendilerinden haber alınmayan 4 kişi için Kızıltepe'nin Yurteri Köyü'nde 13 Haziran 2013 günü yapılan kazılarda bulunan kemiklerin İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan incelenmesinde kimlere ait olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Kuzu, kemiklerin o tarihte cezaevinden tahliye olan oğlu Kemal Birlik'i almaya giden baba Abdulbaki Birlik, oğlu Zübeyir Birlik, tahliye olan Kemal Birlik ve kendisi ile birlikte tahliye olan Zeki Alabalık'a ait olduğunu açıkladı. Kayıp yakınları ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Kuzu, şunları söyledi:
"Adli Tıp Kurumu'na ait rapora göre, Kızıltepe İlçesi cezaevi önünde gözaltına alınıp kaybettirilen Zübeyir Birlik ve Alabalık ailelerinin infaz edilip söz konusu kuyuya atıldıkları tespit edilmiş oldu. Cinayetlerin failleri, dönemin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Attila Uğur’dur. Ergenekon dosyası kapsamında serbest bırakılmıştır. Faili meçhul cinayetler ile ilgili soruşturmaya tabi tutulmamıştır. Aramızda serbest dolaşmaktadır. Yargısız infaz ve zorla kaybettirilmelere ilişkin bunca delil ortaya çıkmasına rağmen, halen ciddi anlamda kamuoyunu tatmin edici etkin soruşturma ve yargılamanın yapılmamış olması, bizleri düşündürmektedir. Alelerin sadece bir mezar sahibi olmaları değil, aynı zamanda faillerin de yargı önüne çıkarılması, bizlerin ve ailelerin temel talebidir. Bu dosyaların üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz."
Kuzu, yerel savcılıklara devredilen soruşturma dosyalarının üstünün kapatılması endişesi taşıdıklarını, yargısız infaz ve zorla kaybettirilmeleri araştırıp kayıt altına alması için TBMM'de araştırma komisyonu kurulması gerektiğini savundu.
Kayıp yakını Çetin Birlik, faillerin yargılanmasını istediklerini, faillerin belli olduğunu ve herkes tarafından bilindiğini belirterek, "Halk ve devlet olarak dün yapılanlar ile bugün yüzleşilmeli. 19 yıl oldu. Hala kemiklerin tamamına ulaşamadımsa, dün yapılanla bugün yapılan arasında bir fark yoktur demek ki" diye konuştu.
Zeki Albalık’ın yakını Cahit Alabalık ise Türkiye’de bugün özgürlük ve demokrasiden söz edildiğini, bu tür olayların artık gün yüzüne çıkması gerektiğini dile getirerek, "Bizi adalete inandırmak istiyorlarsa, bu faili meçhullerin ortaya çıkması lazım. Biz bunu istiyoruz" dedi.

NG,KÜ(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)