Nezir GÜNEŞ-Ahmet AKKUŞ/MARDİN,()-MARDİN'de elektrik kesintilerini protesto eden vatandaşlar, Mardin-Şırnak arasındaki uluslararası İpek Yolu'nu lastikler yakarak trafiğe kapattı. Nusaybin İlçesi'nde ise DEDAŞ'a yürüyen protestocular oturma eylemi yaptı.
Mardin'in merkez Artuklu İlçesi'ne 12 kilometre mesafede bulunan Ortaköy Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar sık sık elektrik kesilmesi ve voltaj düşüklüğünü protesto etmek için Mardin-Şırnak arasındaki uluslararası İpek Yolu'nu trafiğe kapattı. DEDAŞ'ı protesto eden yaklaşık 200 kişi, Gülharin Köprüsü mevkiinde karayolu üzerinde lastikler yaktı. Jandarma ekipleri ise yolun kapanması üzerine araçları tali yollar üzerinden kontrollü şekilde geçişlerini sağlamaya çalıştı.
Ramazan ayında sürekli elektriklerin kesildiğini ve DEDAŞ'ın da sorunlarına çözüm bulmadığını öne süren protestocular, Vali'nin sorunlarını el atmasını istedi. Protestoculardan Mehmet Demir, 10 gündür süren elektrik kesinlerinden beyaz eşyalarının bozulduğunu belirtirken; Sami İmamoğlu ise "Ramazan ayı ile birlikte elektrik görmedik. Günde 8 saat boyunca elektrik kesiliyor. Biz de 17 saat oruç tutuyoruz" dedi.
Protesto sırasında mahallelerine elektrik verilmesi ve pazartesi günü Vali Mustafa Taşkesen'den görüşmek için randevu alan protestocular dağıldı. Ancak akşam saatlerinde bir grup genç yeniden karayolunu trafiğe kapattı. Jandarma ekipleri sık sık yolun açılması yönünde uyarılarda bulunurken, vatandaşlardan biri jandarma komutanına terör olaylarının yaşanmamasına vurgu yaparak, "Komutanım bizim devleti ne kadar çok sevdiğimizi bilmiyor musunuz? diye sorunca, komutan "evet" yanıtını verdi. Bunun üzerine protestocu, "Demek ki, devleti ne kadar çok seviyorsak devlet bize o kadar zulüm yapıyor" dedi. Vatandaşlar tepkilerini dile getirdikten sonra eylemlerine son verdi.
NUSAYBİN'DE DEDAŞ'A YÜRÜDÜLER
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde ise elektrik kesinlerini protesto eden vatandaşlar DEDAŞ'a yürüdü. Sık sık, 'DEDAŞ elektriğe düzenli ver', 'Halkın sabrını taşırma' sloganları atan protestocuların önü DEDAŞ binasına önünde polis tarafından kesildi. TOMA ve zırhlı araçlarla önlem alan polis, protestoculardan dağılmalarını istedi.
Protestocular adına konuşan Nazım Aktaş, "Ramazan ayında aşırı sıcaklarda, elektrik dağıtım şirketinin Nusaybin halkına yaptığı enerjiyi düşürme eziyetinin hiçbir mantığa sığmayacağının kanaatindeyiz. Nusaybin'imizi 1970 Türkiye'sini yaşatan bu söz konusu elektrik dağıtım şirketini şiddetle kınayıp bu eziyetin son bulmasını sağlamak için gerekirse ramazan bayramına kadar personellerine iş yaptırmama gibi suçlara teşvik etmemeleri için uyarıyoruz" dedi. Grup bir süre oturma eyleminde bulunduktan sonra dağıldı.

FOTOĞRAFLI