Arif ARSLAN-Nezir GÜNEŞ-Kadir ÜRÜNDÜ/MARDİN, DİYARBAKIR, ()-MARDİN'de Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DEDAŞ) bankalardaki tarımsal destekleme primlerine elektrik borçları nedeniyle bloke koydurmasını protesto eden çiftçiler, kurum binasına taşlarla saldırdı. Grup, polis tarafından gaz bombası ile dağıtıldı. Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde de DEDAŞ'ı protesto eden çiftçiler Diyarbakır-Batman karayolunu oturma eylemi yaparak trafiğe kapattı.
DEDAŞ'ın bankalardaki tarımsal destekleme primlerine elektrik borçları nedeniyle bloke konulmasına tepki gösteren çiftçiler bugün Mardin ve Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde eylem yaptı. Mardin'de DEDAŞ il binası önünde toplanan yaklaşık 500 çiftçi adına Mardin Ziraat Odaları İl Koordinasyonu adına konuşan Mehmet Ali Doğru, bölgede kullanılan kaçak elektriğin, borcunu tam olarak ödeyen çiftçilere mal edilmek istendiğini söyledi. Elektrik abonesi bulunmadığı veya sulama birlikleri tarafından arazilerini sulayan çiftçilerin kaçak, usulsüz enerji kullanıldığı tespiti yasal olmayıp usulsüzce çiftçilere elektrik faturaları gönderildiğini öne süren Doğru, şöyle devam etti:
"DEDAŞ, sözde kayıp kaçağı sonlandırmak amacıyla 9.3.2014 tarihli bakanlar kurulunca biz çiftçilerin alın teri emeği olan desteklemelere elektrik borcu olan çiftçilere destekleme yapılmayacağı bildirilmektedir. DEDAŞ da bu kanundan yararlanarak mayıs ayın da çiftçilere yapılacak olan desteklemelere bloke koymuştur. Yapılan bu blokelerin bir an önce şirketin bu adaletsizliğe son vermesi ve blokelerin kaldırılması gerekmektedir. Yine DEDAŞ tarafından çiftçilere gönderilen dekar başına faturaların iptal edilmesi ve Çiftçilerin ödeyebileceği trafo veya kuyu başına uygun fiyat belirlenmesi gerekmektedir. Eğer bu istek ve taleplerimiz kabul edilmezse eylemlerimiz devam edecek."
Daha sonra DEDAŞ yetkilileriyle çiftçi temsilcilerinin yaptığı görüşmenin ardından toplananlara dağılmaları yönünde anons yapıldı. Bu sırada çiftçiler arasında bulunanlardan bazıları, ellerine aldıkları taşları DEDAŞ binasına attı. Polis taş atan gruplara gaz bombası ile müdahale edip dağıttı.
Bu arada bir grup ise DEDAŞ binası karşısındaki Devlet Hastanesi önünde Mardin-Diyarbakır karayolunu taşlarla trafiğe kapattı. Polis, yolun bir an önce açılması için sık sık uyarılarda bulundu. Grubun arasında bulunan yaşlıların da ricası üzerine grup kendi elleriyle yola dizdikleri taşları kaldırdı.
BİSMİL'DE YOL KAPATTILAR
Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde ise çiftçiler, Diyarbakır-Batman karayolunu traktörlerle kaparak oturma eylemi yaptı. Karayolunun kapanması nedeniyle yolun her iki tarafında uzun araç kuyrukları oluştu. Yaklaşık 2 saat eylemlerini sürdüren çiftçiler DEDAŞ'a tepki gösterip, daha sonra eylemlerini sonlandırdı.

AA,NG,KÜ(GG/AK) (FOTOĞRAFLI)