İlker KILIÇASLAN/ MANİSA, () - MANİSA İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in talimatı doğrultusunda, kasksız motosiklet sürücülerinin trafiğe girmesini engellemek ve kask kullanımını teşvik etmek amacıyla kent genelinde belli noktalarda uygulama yapıldı. Denetimlerde kasksız motosikletliler ile gürültü kirliğine neden olan motosiklet  sürücülerine ceza yağdı.
İçişleri Bakanlığı Bakanlığı'nın 3 Haziran kararnamesi ile Manisa'ya atanan ve 16 Haziran'da göreve başlayan Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in talimatı doğrultusunda kasksız sürücülere karşı kentte denetimler başladı. Denetimlerde bin 409 motosikletliye kasktan, 173 otomobil ile 48 motosiklet sürücüsüne de gürültü kirliğine neden olduğu için egzozdan ceza kesildi.
KASK TAKMA ORANI ARTTI
Motosiklet uygulamalarının aralıksız devam edeceğini belirten Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren şunları söyledi:
"Uygulamalar bir ay daha yapılacak sonra bitecek diye bir şey yok. Aralıksız bir şekilde gece- gündüz uygulamalarımıza devam edeceğiz. Manisa il genelinde özellikle motosiklet kullanan sürücülerimizin kask takmalarını istiyoruz. Kasksız motosiklet kullanan görmek istemiyoruz. 8 gün süren uygulamalarda edindiğim bilgelere göre kask takma oranında yükselme olmuş. Kask takmayan motosiklet sürücülerimizin gözünün yaşına bakmayacağız. Karşıdaki sürücünün ve kendisinin de sağlığını düşünecek. Manisa'da kask takmadan motosiklet kullanan bir sürücü kalmayıncaya kadar uygulamalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Tüm sürücüler motosikletlerini kontağını çalıştırdıktan sonra trafikteki sorumluluklarını bilecek."
DENETİMLER KAZALARIN ÖNÜNE GEÇECEK
8 gün içinde 6 bin motosiklet üzerinde uygulama yapıldığını belirten Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Bilge Ünal da şu bilgileri verdi:
"Kask takmayan bin 409 motosiklet sürücüsüne kişi başı 80 lira olmak üzere toplam 112 bin 720 lira para cezası kesildi. 2014 yılının il beş ayında bin 695 motosiklet sürücüsüne kasktan ceza kesilirken, 8 günde neredeyse bu rakamı yakaladık. 48 sürücüye toplam 3 bin 840 Lira para cezası kesilerek motosikletleri trafikten men edildi. 108 elektrikli motosikletliye kask takmamaktan cezai işlem uyguladık. 2014 yılının ilk beş ayında sadece 12 bisikletli motosiklet sürücüsüne cezai işlem uygulanmıştı. Uygulamalarımızda ayrıca egzozundan yüksek ses gelerek gürültü kirliliği yapan 173 otomobil sürücüsüne kişi başı 160 lira olmak üzere toplam 27 bin 680 lira para cezası kesildi."
MOTOSİKLET SAYISINDA 4'ÜNCÜ KENT
Denetimler sonucunda kask takma oranın yükseldiğini dile getiren Ünal açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İnanıyoruz ki bu uygulamanın sıklığı ölümlü motosiklet kazalarının da önüne geçmiş olacak. 2013 yılında yaşanan 5 ölümlü trafik kazasının 2'si motosikletten kaynaklanan kazadır. 2014 yılının ilk 5 ayında yaşanan 3 ölümlü trafik kazasının da 2'si motosikletten yaşanmıştır. Ayrıca 2013 yılında 793 yaralamalı trafik kazasının 409'una motosiklet karışmıştır. Yaşanan ölümlü trafik kazalarının yüzde 52'si motosiklet kazasıdır."
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Bilge Ünal, Manisa'nın motosiklet sayısı bakımından Antalya, İstanbul ve İzmir'den sonra ülkede 4'üncü kent olduğunu da açıkladı.

FOTOĞRAFLI