DİYARBAKIR'da 2012 yılında bir duruşma sırasında görevli askerlerin tutuklu bir sanığı dövmesi üzerine mahkeme başkanının tutanağa geçirdiği ve suç duyurusunda bulunduğu olayı 2 yıl inceleyen savcı, şüpheli askerin ifadesini gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi. 
Çınar İlçesi'nde 2011 yılında meydana gelen korsan gösteriler, araç yakma ve polise taşlı saldırı olaylarıyla ilgili olarak 2012 yılında 12 sanık hakkında 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 7'si tutuklu 12 sanığın yargılandığı davanın 26 Temmuz 2012 tarihinde yapılan ikinci duruşmasında tutuklu sanıklar Medeni Gül, Nejat Yılmaz ve Mehmet Siraç Deviren, Kürtçe savunma yapmalarına izin verilmeyince mahkemeye  dilekçe ile başvurdu. Dilekçenin dava ile ilgisi olmadığını ve PKK'ya ilişkin açıklamalar bulunduğunu bildiren mahkeme heyeti, bu durumu tutanağa geçirdi.
MAHKEMEYİ BOYKOTA ASKER DAYAĞI
Dilekçeyi duruşma salonunda okumalarına izin verilmeyen sanıklar Medeni Gül, Nejat Yılmaz ve Mehmet Siraç Deviren, bunun üzerine mahkemeyi boykot edeceklerini söyledi. Bunun üzerine her 3 sanığın da duruşma salonundan çıkarılmasına karar verildi. Cezaevi askerlerinin sanıkları salondan çıkarması sırasında, sanık sandalyesinin olduğu bölge ile ilgisi olmayan bir asker gelerek Mehmet Siraç Deviren'in başına vurdu.
"ASKERLERE SANIKLARI DARP ETMEME TALİMATI"
Sanık yakınlarının itirazları üzerine mahkeme heyeti dayak olayını duruşma tutunağına geçirdi. Salondaki olayların ayrıntılı olarak yazıldığı duruşma tutanağında, şöyle denildi:
"Her üç sanığın duruşma salonundan çıkarılması talimatı verildi. Görevli cezaevi askerlerinin sanıkları duruşma salonundan çıkararak içeriye almaları esnasında sanıkların olduğu bölge ile hiç bir ilgisi bulunmayan askerin olaya müdahale ederek arkadan gelmek suretiyle sanıklardan birinin kafasına vurduğu görüldü. Görevli askerlere sanıkları darp etmemeleri hususunda talimat verildi. Darp nedeniyle duruşma salonu seyirci bölümünden itirazlar geldi. Seyircilerin yatışması beklendi. Seyircilerin bir kısmının şiddetli itirazları ve gürültü nedeniyle duruşmaya ara verildi."
MAHKEME SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Mahkeme, açıkladığı ara kararında sanık Mehmet Siraç Deviren'i dövdüğü tespit edilen cezaevinde görevli askerlerden Yunus Avcı'nın kimliğini tespit etti. Mahkeme, jandarma er Yunus Avcı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.
2 YIL SONRA TAKİPSİZLİK KARARI
Mahkemenin suç duyurusunun ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, jandarma er Yunus Avcı ile diğer jandarma personeli hakkında 'Hakaret' ve 'Kötü davranma' iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcısı, 2 yıl sonra olayla ilgili takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararının gerekçesini şüphelinin ifadelerine dayandıran Savcı, olayların olduğu sırada mahkeme heyetince tutulan tutanağa ise değinmedi. Takipsizlik kararında, "Kimliği tespit edilen şüpheli Yunus Avcı'nın alınan ifadesinde duruşma sırasında sanıkların arbede çıkardığı, mahkeme başkanının uyarması sonucu kademeli güç kullanarak kelepçe taktıkları, ancak hakaret etmediklerini söylediği, bu savunmanın aksine bir delil bulunmadığından kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ EDİLDİ
Savcılığın takipsizlik kararı vermesinin ardından Mehmet Siraç Deviren'in avukatı Kezban Yılmaz Batman Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtiraz dilekçesinde askerlerin sanıkları darp ederek hakaretlerde bulunduğunu belirten Yılmaz, şöyle dedi:
"Olaydan sonra sadece bir askerin kimliği tespit edilmiş, diğer askerlerin kim oldukları yönünde tespit yapılmamıştır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca eksik soruşturma ile kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir. Bu karar hukuk ve insan haklarına aykırı olup kaldırılması gerekmektedir. Darp olayı mahkemece tutanağa geçirilmiş ve suç duyurusunda bulunulmuştur. Bizzat mahkeme heyeti önünde bir darp gerçekleş, mahkeme başkanı durumu tutanağa geçirmiştir. Duruşma tutanağı bile dava açılmasına yeterli bir delil iken, takipsizlik kararı hukuka aykırıdır."
Batman Ağır Ceza Mahkemesi'nin önümüzdeki günlerde olayla ilgili karar vermesi bekleniyor. Duruşmada dövülen Mehmet Siraç Deviren'in 2013 yılının Şubat ayında sonuçlanan davada 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' ve 'Mala zarar vermek' gibi suçlardan 23.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

FOTOĞRAFLI