KAYSERİ eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da sanıkları arasında bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanığın yargılandığı, 'Cizre'de 1993- 95 yılları arasındaki faili meçhul cinayetlerle ilgili davada Mahkeme Başkanı, mahkemeye soru sorar nitelikte savunma yaptığı için Cemal Temizöz'e üslup uyarısı yaptı.
Sanıklar hakkında, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 1993- 95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Abdulhakim Güven, Adem Yakın ve uzman çavuş Burhanettin Kıyak ile tutuksuz sanıklar Kamil Atak ve Tamer Atak hazır bulundu. Tutuklu sanık Hıdır Altuğ ise rahatsızlığını gerekçe göstererek duruşmaya katılmadı. Duruşmada ilk olarak Cumhuriyet Savcısı'na söz verildi. Esas hakkındaki görüşünü açıklaması beklenen Savcı duruşmaya ilk kez girdiğini belirterek, dosyayı inceleme fırsatı bulamadığını söyledi. Dosyanın incelenmesi için süre isteyen Savcı, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Duruşmada ilk söz hakkı verilen sanık Abdülhakim Güven, tahliyesini talep etti.
SORULU SAVUNMAYA UYARI
Daha sonra söz hakkı verilen Cemal Temizöz, mahkeme soru sorar nitelikte savunma yaptı. Bunun üzerine araya giren Mahkeme Başkanı, "Mahkemeye soru sorar üslupla savunma yapmayın. Bu usule aykırıdır" dedi. Uyarı üzerine tekrar konuşan Temizöz, "Peki o zaman olayları hatırlayın" dedi.
'PKK'NIN ŞEHİR MERKEZİNDEKİ KONTROLÜ ENGELLENEMİYOR'
1993- 95 yılları arasında Cizre'de 30 şehit verildiğini ve 238 terör olayı olduğunu belirten Temizöz şunları söyledi:
"Üç günde bir silahlı saldırının olduğu olaylar vardı. İnsanın buna gücü yetmez. Ama biz mücadele ettik. Bu kadar olayın arasında hayatta kalmak ve başarılı olmak ayrı bir doktora tezidir. Terörün etkinliğini kırdıktan sonra Cizrespor'u kalkındırdık. Nevruz'da memleketim Çorum'dan folklor ekibi getirterek, Cizre'den de benim memleketime folklor ekibi gönderttim. Bu birlik ve beraberliktir. Daha önce PKK asayiş biriminin Cizre'de işbaşında olduğunu ve vatandaştan şikayet dilekçeleri aldığını söylemiştim. Bu söylediklerim dikkate alınmadı. Ama bunun en gürültülü hali olan PKK'nın diplomalı asayiş birimini televizyonlardan izledik. PKK'nın şehir merkezindeki kontrolü engellenemiyor. Zaman gelecek herkesi taşlayacaklar." 
Mahkeme sanık savunmalarına devam edilmesi için duruşmaya öğle arası verdi.
FB(GG/COŞ)