'İŞÇİLER GÜVENLİ BİR YERDE DEĞİLSE KÖTÜ OLABİLİR'
Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu maden ocağında 3 Mart 1992'de 263 işçinin öldüğü grizu faciasında kurum genel müdür yardımcısı olarak kurtarma çalışmalarına katılan Şerafettin Üstünkol, Soma'daki kazanın 24 yıl önceki faciayla benzerlikler taşıdığını söyledi.
Kozlu maden ocağındaki faciada ocakta çıkan yangınların günlerce söndürülemediğini ve bir çok işçinin gazdan zehirlenerek öldüğünü hatırlatan Üstünkol, şöyle dedi: "Soma'daki olayla ilgili net bilgiler henüz yok. Ama trafo patlamasından sonra yangın çıktığını biliyoruz. Yangında karbonmonoksit gazı tüm ocağı sarar. İşçiler güvenli bir yerde değilse ve gaz maskesi kullanmıyorlarsa durum kötü olabilir. Kullanıyorlarsa da gaz maskesi en fazla 1.5 saat gider. Sonrasında faydası olmaz. Bu saate kadar o bölgeden dışarıya çıkan da olmadı. Ayrıca dışarıdan hava verildiği söyleniyor. O hava nereden veriliyor? Böyle açıklıklar varsa işçiler oradan çıkar. Sağlıklı haberler gelmiyor. Ocaktaki havanın miktarı nedir bilmiyoruz. Ama yine de umutlu olmak lazım. İşçi arkadaşlarımız kendilerine güvenli bir yer bulmuş olabilirler."
SAĞ OLMALARI BULUNDUKLARI YERE BAĞLI
Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyitleri Müessese Müdürü olarak Soma'da 12 yıl görev yapan TTK eski Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de facianın meydana geldiği maden ocağının bulunduğu sahanın Ege Linyitleri Müessesesi tarafından özel şirkete kiralandığını söyledi. Kazayla ilgili Soma'daki arkadaşlarıyla sürekli görüştüğünü, ancak çelişkili bilgiler geldiğini ifade eden Dağdelen, "İşçilerin sağ kalma şansı bulundukları yere bağlı. Güvenli bir yerdeyseler sağ kurtulabilirler" dedi.

Ersin ERCAN/ ZONGULDAK, ()

EE (EE/RT)