ZONGULDAK'ta, işe gitmeyen maden işçilerine para karşlığında geriye dönük sahte sağlık kurulu raporu düzenledikleri iddia edilen 5 doktorun yargılanmasına başlandı. 6 sanığın da 'rüşvet vermek ve rüşvete aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı davada, sanıklar suçlamaları kabul etmedi.
Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianameye göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçisi 36 yaşındaki Murat D. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde tıbbi sekreter olarak çalışan Kenan K. aracılığıyla Dr. Emre Ö.'den 300 lira karşılğında sahte sağlık kurulu raporu aldı. Aynı şekilde mazeretsiz işe gitmeyen TTK’da çalışan maden işçileri Volkan A. bin 200 lira, Güray P. 350 lira karşılığında gerçeğe aykırı sağlık kurulu raporu aldı. Madencilere verilen sahte sağlık kurlu raporlarında doktorlar R.H.C. F.A.S., M.Ç., ve A.E.'nin de 2'inci ve 3'üncü hekim olarak imzalarının bulunduğu belirlendi.
Soruşturmanın tamamlanmasının ardından sanıklar Dr. Emre Ö.(49) hakkında, ‘Rüşvet almak ve kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği’ suçundan 20 yıl, diğer 4 doktor hakkında ‘Kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği’ suçundan 8’er yıl, maden işçileri Murat D., Güray P., Volkan A. ile rüşvete yardım ve aracılık ettikleri iddiasıyla sekreter Kenan K., Yeraltı Madenciler Derneği Başkanı S.D. ve madenci Güray P.'nin kayınpederi M.Ö. hakkında ise 12'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
MAHKEMEDE İFADE VERDİLER
Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada da tutuksuz sanıklar, doktorlar Emre Ö., R.H.Ç., A.E., maden işçileri Volkan A., Murat D. ve M.Ö., dernek başkanı S.D. ile tıbbi sekreter Kenan K. hazır bulundu. Dr. Emre Ö. savunmasında, rüşvet aldığı iddiasını kabul etmedi. Tıbbi sekreter Kenan K.’nin kendisinin yanında hiç çalışmadığını söyleyen Dr. Emre Ö. şöyle dedi:
"Hiçbir hastamı muayene etmeden rapor yazmadım. Adı geçen şahıslara yazılan raporlarda poliklinik günlerinde görerek, muayene edilerek yazılan raporlardır ve ikinci, üçüncü hekim arkadaşlarca da görülerek düzenlenen raporlardır. Ben suçlamaları kabul etmiyorum."
Sağlık kurulu raporunda 3’üncü doktor olarak imzaları bulunan doktorlar R.H.Ç. ve A.E. de uzun süre geçtiği için maden işçilerini görüp görmediklerini hatırlayamadıklarını ve herhangi bir sahtecilik veya rüşvet almadıklarını söylediler. Maden işçileri Volkan A., Murat D.’de para vererek sağlık raporu almadıklarını, iş kazası geçirdikleri için doktorlardan geçmişe dönük rapor aldıklarını ileri sürdüler.
Mahkeme tutuksuz diğer sanıklardan maden işçisi Güray P. ve doktorlar F.A.S. ile G.P.’nin dinlenmesi için duruşmayı erteledi.