ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'nde iş güvenliği ihlali nedeniyle bir panoda üretimin durdurulduğu özel kömür ocağında çalışan işçiler, ocağın tamamen kapatılacağı iddiasına tepki gösterdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) kiraladığı sahada Hema Endüstri A.Ş. tarafından işletilen ocakta, TTK'nın iş güvenliği ihlali yönündeki yazısı üzerine bir panoda üretim durdurularak 23 işçi işten çıkarıldı. Ocakta çalışan maden işçileri, işletme önünde toplanarak madenin tamamen kapatılacağı iddialarına tepki gösterdi. Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, TTK'nın yazısı üzerine Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı müfettişlerin ocakta denetim yaptığını ve bir soruna rastlamadığını söyledi. Ocakta iş güvenliğini tehlikeye sokacak bir durumun söz konusu olmadığı yönündeki raporun gerekli yerlere tebliğ edildiğini ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:
"Küçük bölgelerimizde böyle büyük işletmelerin kapanması demek, sosyal facialara yer açmak demektir. Buradaki durum iş güvenliği meselesi değil, sadece taraflar arasındaki sorunların çözümü için aynı masaya oturamamasından kaynaklanan belirsizliklerdir.
Siyasi otoritelerden, devlet bürokratlarından ve özellikle Hattat Holding’den bu işin diyalog yoluyla çözülmesi için, bir tek işçimizin dahi mağdur edilmeden bu işin çözüme kavuşturulmasını istiyoruz."
Maden işçilerinden 27 yaşındaki Kadir Kılıçarslan, "Biz yalnızca ekmeğimizin derdindeyiz" dedi. Açıklamanın ardından gündüz vardiyasından çıkan işçiler evlerine giderken, diğerleri ocakta iş başı yaptı.

FOTOĞRAFLI