Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, geçen yıl 7 Ocak'ta 8 madencinin ölümüyle sonuçlanan ani metan gazı püskürmesinde mahkeme, işçilerden 41 yaşındaki Yüksel Koca'nın yakınlarına 226 bin, 32 yaşındaki Muharrem Yapıcı'nın yakınlarına da 175 bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 630 metre altında meydana gelen ani metan gazı püskürmesinde taşeron firmada çalışan 8 maden işçisi öldü. İşçilerin yakınlarının avukatları aracılığıyla TTK ve taşeron firma Star İnşaat A.Ş. hakkında açtığı tazminat davalarından ikisi sonuçlandı.
Zonguldak 3'üncü İş Mahkemesi, kazada ölen maden işçilerinden Yüksel Koca'nın eşi 40 yaşındaki Arife Koca için 56 bin 991 lira maddi, 45 bin lira manevi, çocukları 14 yaşındaki Burakcan ve üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Gizem için 40'ar bin, annesi Hayriye Koca için 20 bin ve 5 kardeşine de 5'er bin lira manevi olmak üzere toplam 226 bin 991 lira tazminat ödenmesine karar verdi.
Aynı mahkeme, Muharrem Yapıcı'nın eşi 30 yaşındaki Dürdane Yapıcı için 70 bin 16 lira maddi ve 45 bin lira manevi, oğlu 7 yaşındaki Eren için 40 bin, annesi Necmiye Yapıcı için de 20 bin lira manevi olmak üzere toplam 175 bin 16 lira tazminat verilmesine hükmetti.
Kazayla ilgili ceza davası ise hala açılamadı. Taşeron firmanın asli kusurlu görüldüğü bilirkişi raporunda kaza ile ilgili sorumlulukları bulunduğu belirtilen TTK'nın eski ve yeni genel müdürleri ile yönetim kurulu üyeleri hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı soruşturma izni vermedi. Bakanlığın kararı üzerine Danıştay'a itiraz başvurusu yapan Cumhuriyet Savcılığı, gelecek kararı bekliyor.

CT(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)